investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Shell výrazně zvýšil zisk

04.02.2022

Těžební společnost Shell ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila očištěný zisk na 6,4 miliardy dolarů...

Těžební společnost Shell ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila očištěný zisk na 6,4 miliardy dolarů (137,3 miliardy Kč) z 393 milionů dolarů před rokem. Přispěly k tomu vyšší ceny ropy a plynu a také příznivé výsledky v obchodování s plynem, uvedla dnes firma ve výsledcích hospodaření, které překonaly odhady. Shell také navrhl zvýšit zhruba o čtyři procenta dividendu a oznámil další odkup svých akcií.

Podnik v lednu přesunul své sídlo z Haagu do Londýna. Zároveň zkrátil název z původního Royal Dutch Shell. Proti předchozímu čtvrtletím firma zvýšila zisk o 55 procent.


Analytici očekávali, že očištěný zisk za poslední kvartál dosáhne 5,2 miliardy dolarů. Za celý loňský rok se očištěný zisk zvýšil na 19,3 miliardy dolarů, zatímco o rok dříve Shell vykázal zisk 4,85 miliardy USD.


V letošním prvním čtvrtletí hodlá firma dividendu zvýšit na 0,25 dolaru na akcii. Návrh ještě musejí na valné hromadě schválit akcionáři. Společnost rovněž oznámila, že v prvním pololetí odkoupí vlastní akcie v hodnotě 8,5 miliardy dolarů. Loni odkoupila akcie za 3,5 miliardy USD.


"Rok 2021 byl pro společnost Shell významný," uvedl generální ředitel Ben van Beurden. Firma dokončila změny, které avizovala už loni a které zahrnují například sjednocení dvou tříd akcií do jedné.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Cena ropy letí vzhůru. Jen za poslední dva měsíce zdražila o 19 dolarů na 89 dolarů za barel.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top