investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ryanair má za pololetí rekordní zisk

06.11.2023

Letecká společnost zároveň poprvé přislíbila vyplácet investorům pravidelnou dividendu...

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings zvýšila za první pololetí svého finančního roku zisk po zdanění o 59 procent na rekordních 2,18 miliardy eur (53,2 miliardy Kč). Firma o tom dnes informovala ve výsledcích hospodaření. Letecká společnost zároveň poprvé přislíbila vyplácet investorům pravidelnou dividendu.

Za druhé čtvrtletí svého finančního roku zisk po zdanění letecké společnosti narostl o 26 procent na 1,72 miliardy eur. Toto období obsahuje klíčové letní měsíce.

Největší evropská letecká společnost podle počtu cestujících uvedla, že za finanční rok do konce března očekává zisk po zdanění v rozmezí 1,85 až 2,05 miliardy eur. S přehledem tak překoná předchozí rekord z finančního roku 2018, tedy z období před pandemií covidu-19.

Počet přepravených cestujících v období od dubna do září meziročně narostl o 11 procent na 105 milionů lidí. Ryanair navyšuje kapacitu rychleji než konkurenti - chce využít nárůstu cestování po uzávěrách během pandemie covidu-19. Ceny letenek irský podnik v prvním pololetí meziročně zvedl o 24 procent.

Letecká společnost oznámila první řádnou dividendu 400 milionů eur. Polovinu z ní investorům pošle v únoru a zbytek v září příštího roku. Podle nové dividendové politiky Ryanair plánuje vracet formou běžné dividendy přibližně 25 procent zisku po zdanění vykázaného v předchozím finančním roce, uvedla letecká společnost.

"Jsme rádi, že můžeme díky mimořádně silnému velikonočnímu období a rekordnímu letnímu provozu oznámit dobré pololetní výsledky," uvedl ve videoprezentaci šéf skupiny Michael O'Leary. "Správní rada (...) se také domnívá, že nyní je vhodná doba k vyhlášení řádné dividendové politiky," dodal. Letecká společnost sice v minulosti vyplácela mimořádné dividendy, ale vždy se vyhýbala příslibu pravidelných plateb.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top