investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Rizikový kapitál

15.05.2020

Venture capital, neboli rizikový kapitál, je nezbytný pro dynamický růst podniků s vysokým potenciálem. Tato investice přesahuje tradiční finanční injekci, nabízí synergii zkušeností, kontaktů a strategického vedení. Klíčem k úspěchu je pečlivý výběr investičních příležitostí, s ohledem na inherentní rizika a potenciál vysokého zhodnocení.

Venture capital - rizikový kapitál

Venture capital se do češtiny často překládá jako rizikový kapitál. Jedná se o finanční podporu, kterou investor poskytuje podniku s výhledem na dobrý růst a zhodnocení prostředků, které do něj investor vložil a tím navýšil jeho základní jmění. Firmy mohou mít své dluhopisy i akcie do kterých může investor investovat.

Velmi důležitý při tom je jeden ze základních rysů venture kapitálu, tedy synergický efekt. Zatímco typicky mladý a dravý podnik má nápad, ale málo financí, investor poskytne kapitál a něco navíc. Jedná se totiž o dlouhodobý vztah, kdy se investor snaží všemožně podporovat rozvoj firmy. Zkušenosti z oboru, důležité kontakty, vztahy s dalšími podniky nebo pomoc s řízením firmy a další podpora jsou často významnější než samotný finanční kapitál.

Právě spojení venture kapitálového investora s podnikem na každodenní bázi a zejména při příjímání strategických rozhodnutí je také to, co v důsledku vede k pozitivnímu rozvoji firmy a jejímu zhodnocení. Tento krok také přináší vysoké zhodnocení investice, adekvátní vysokému riziku. I přes veškerou snahu se totiž může stát, že se zainventované firmě nebude dařit tak dobře, a to pak vede naopak k vysokým ztrátám. I proto je důležité pečlivě vybírat, kam venture investor své prostředky a energii vloží.


Tip: Dluhopisový fond   Private Equity fond   


Investor jako spoluvlastník

Z uvedených důvodů vyplývá i základní odlišnost venture kapitálu. Jde o to, že investor se účastní přímého vstupu do základního jmění firmy, a stává se tak obvykle menšinovým podílníkem. Časté je i to, že jako takový má právo veta při klíčových rozhodnutích firmy. Může zatáhnout za nouzovou brzdu, když má obavu, že se firma vydává nevhodným směrem. Jako její podílník totiž na investici vydělá jen v případě, že firma bude růst. Podílí se ale i na podnikatelském riziku − pokud tvůrce podnikatelského záměru zkrachuje, o svou investici z části, nebo dokonce zcela přijde i venture investor.

Venture investor je prakticky menšinovým spoluvlastníkem, od majoritního vlastníka se liší tím, že se obvykle snaží spolurozhodovat pouze o klíčových záležitostech podniku a běžný provoz firmy ponechá jejímu vedení.


Tip:  Dluhopisy   Private Equity    Dluhopisový fond


Rozdíly oproti jiným typům financování

Oproti bankám se venture investor? Nerozhoduje o své investici na základě záruk, které garantují návratnost vložených prostředků. Místo toho se rozhoduje podle atraktivnosti podnikatelského záměru. V úvahu dává také domnělou schopnost jeho tvůrců svůj záměr úspěšně uskutečnit. Bankovní úvěry, podobně jako emise obligací, nevedou k účasti investora na rozhodovacích procesech firmy. Na rozdíl od emisí akcií má pak venture investor? Širší možnosti. Vydat akcie na veřejném trhu je totiž možné jen pro úzký okruh podnikatelských záměrů. Typicky se jedná o firmy s dlouholetou tradicí a pověstí. Při nové emisi se také nepředpokládá změna rozhodovacích pravomocí vlastníků.

Venture kapitál nabízí možnosti velkého zhodnocení i rizika. Pokud je investor zkušený a dokáže svou investici rozvíjet prostřednictvím svých schopností, může tak výrazně přispět ke zhodnocení svých prostředků. Tím pomůže sobě i podnikateli.

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top