investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Řidiči si za benzín i naftu připlatí. Příští týden dojde k dalšímu zdražení

26.04.2018

V uplynulém týdnu cena ropy vzrostla přibližně o 3 procenta.

V uplynulém týdnu cena ropy vzrostla přibližně o 3 procenta. K tomu navíc oslabila koruna vůči dolaru téměř o 2 procenta.  Souběh těchto okolností výrazně prodražuje vstupní náklady na výrobu pohonných hmot. Výsledkem je další výrazný růst cen benzínu i nafty v České republice. Tento trend přetrvá i v příštím týdnu a řidiči se tak dočkají dalšího zdražování v rozmezí 10 až 20 haléřů za litr pohonných hmot.

 

Cenu ropy dál žene nahoru omezená nabídka na světových trzích. Nedostatek ropy je způsoben kritickou situací ve Venezuele, jejíž ropný průmysl je v hluboké krizi. Této situace využívá kartel OPEC společně s Ruskem a prostřednictvím dodržování limitů těžby se snaží navýšit ceny. Vyšším cenám nahrává i globální ekonomický růst, který navyšuje poptávku po ropě.

 

Začínají se však objevovat i zprávy, které růst ceny ropy tlumí. Po setkání prezidentů Donalda Trumpa a Emmanuela Macrona kleslo očekávání ohledně prodloužení sankcí na Írán, což by mohlo pomoci navýšit export ropy na světové trhy. Navíc se Donald Trump nechal slyšet, že si přeje nižší ceny ropy. Příliš vysoké ceny totiž nahrávají Rusku a dalším zemím, s kterými americký prezident vede řadu sporů. Začíná se uklidňovat i situace na Blízkém východě, což růst ceny ropy taktéž tlumí.

 

V souvislosti se zvyšováním úrokových sazeb ve Spojených státech dochází k výraznému posilování dolaru vůči měnám na rozvíjejících se trzích. Česká koruna patří mezi měny, které jsou tímto vývojem ovlivněny. Výsledkem je dražší dovoz, což má přímou vazbu i na ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích. Kurz koruny se tak v posledním týdnu stal dalším faktorem, jež  ceny benzínu a nafty navyšuje.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top