investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk

30.04.2024
akciecoca-colatržby

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve středu klesly protože obavy investorů z úrokových sazeb se sešly se slabšími firemními výsledky výrobců čipů. Poté, co všechny tři hlavní indexy začaly den v zelených číslech, skončil index S&P 500 přibližně o 0,6 % níže. Průmyslový index Dow Jones  ztratil skromnějších 0,1 %. Mezitím technologický Nasdaq Composite vedl ztráty a klesl o více než 1,1 %. Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu, přičemž společnost Nvidia klesla o téměř 4 % a společnost Meta se propadla o více než 1 %. 

Akcie Arm holdings dnes klesly o více než 11 % v rámci širšího výprodeje akcií čipových společností. K tomuto pohybu došlo poté, co společnost ASML, největší dodavatel zařízení pro výrobce čipů na světě, ve středu ve čtvrtletní zprávě nedosáhl na odhady objednávek.

Akcie společnosti se v důsledku propadly až o více než 8 %. Čisté objednávky strojního zařízení ASML poklesly o 4 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku a oproti předchozímu čtvrtletí se snížily téměř o dvě třetiny. "Náš výhled na celý rok 2024 zůstává totožný, přičemž druhá polovina roku by měla být silnější než první polovina, v souladu s pokračujícím zotavováním průmyslu z poklesu," uvedl v prohlášení generální ředitel společnosti ASML Peter Wennink. Na poměry Wall Street neuspokojivý výhled si vynutil výprodeje  v celém odvětví čipů. Lídr trhu Nvidia se propadl o více než 3,5 %, zatímco AMD o více než 5,3 %.

Futures kontrakty na ropu ve středu klesly zhruba o 3 % a rozšířily tak svůj pokles za poslední dva dny, protože se zdá, že riziko rozšíření konfliktu na Blízkém východě se zmírnilo. Analytici předpokládají, že Izrael pravděpodobně nezasáhne íránskou produkci ropy, když bude reagovat na útok Teheránu na izraelské vládní cíle. Spojené státy naléhají jak na Ukrajinu tak i na Izrael, aby se tyto státy v sebeobraně nezaměřovaly na ropnou infrastrukturu, což by mohlo zdražit již tak vysoce naceněnou ropu.  Futures na ropu West Texas Intermediate  se usadily na 82,69 USD za barel.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Americké akcie ve středu klesly protože obavy investorů z úrokových sazeb se sešly se slabšími firemními výsledky výrobců čipů.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top