investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Ve čtvrtek ráno bude zveřejněn index PCE

27.11.2023

Tržní události předchozího dne

Preferovaný ukazatel inflace Fedu bude v nadcházejícím týdnu hlavní událostí pro býky na akciových trzích, kteří chtějí prodloužit nedávnou rally. Ve čtvrtek ráno bude zveřejněn index výdajů na osobní spotřebu (PCE) za říjen a ekonomové očekávají, že "jádrová" PCE inflace - Fedem preferovaný ukazatel - minulý měsíc meziročně vzrostla o 3,5 %.

V ekonomickém kalendáři budou také zveřejněny aktuální údaje o výrobní aktivitě, spotřebitelské důvěře a cenách domů. Z podnikové sféry se očekávají čtvrtletní zprávy společností Salesforce, Snowflake, Dollar Tree, Foot Locker, nebo Kroger. Většina společností z indexu S&P 500 již vykázala zisky za 3. čtvrtletí a jednalo se o silnou výsledkovou sezónu. Akcie ukončily sváteční zkrácený obchodní týden růstem, přičemž hlavní pozornost investorů si získalo drama ve vedení společnosti OpenAI a poslední čtvrtletní zpráva společnosti Nvidia. Všechny tři hlavní indexy uzavřely tříapůldenní obchodování růstem o přibližně 1 %.

Obecně lze říci, že nadcházející týden bude testem pro současný trh. Čtvrteční údaj o inflaci nabídne poslední šanci na vyvrácení současného narativu, že americká ekonomika směřuje k "měkkému přistání", při kterém inflace ustoupí na 2% cíl centrální banky, aniž by došlo k vážnému hospodářskému poklesu. Nedávné ekonomické údaje se s touto cestou shodují, což posílá poražené oblasti akciového trhu, jako jsou akcie s malou kapitalizací a meme akcie do výšin. Tyto údaje také posunuly očekávání ohledně Fedu, přičemž podle údajů skupiny CME trhy nyní oceňují pouze 12% šanci, že Fed opět zvýší sazby.

Ekonomové očekávají, že meziroční inflace podle Fedem preferovaného ukazatele inflace - jádrového PCE - dosáhla v říjnu 3,5 %. V předchozím měsíci ekonomové očekávají, že jádrový PCE vzrostl o 0,2 %. Tato zvýšení jsou dostatečně blízko 2% inflačnímu cíli Fedu, takže většina členů FOMC je pravděpodobně spokojena s tím, že se bude držet monetární politiku stabilní a nechá ochlazující se aktivitu na trhu práce dokončit práci návratu inflace k cíli. Další krok Fedu k uvolněnější politice by se mohl realizovat až ve 3Q24.

Začátkem tohoto měsíce akcie prudce vzrostly a dluhopisy se zvedly - což poslalo výnosy níže - poté, co říjnový index spotřebitelských cen ukázal, že inflace minulý měsíc nadále zpomalovala. Na straně podniků se investoři na základě čtvrtletních výsledků dozvědí, jak je na tom spotřebitel, jaký je stav poptávky po softwaru a zda umělá inteligence přináší zákazníkům těchto firem zlepšení. Společnosti Foot Locker, Ulta Beauty a Dollar Tree budou bedlivě sledovány kvůli případným prognózám týkajících se prázdninové sezóny a komentářům, zda zvýšené úrokové sazby a změkčení trhu práce tlačí spotřebitele ke snižování spotřeby.

Timur Barotov, analytik BHS

„Ekonomové očekávají, že meziroční inflace podle Fedem preferovaného ukazatele inflace - jádrového PCE - dosáhla v říjnu 3,5 %.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top