investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Spotřebitelská důvěra klesá z dvouletého maxima

28.02.2024

Tržní události předchozího dne

Podle nových údajů zveřejněných v úterý ráno se spotřebitelé cítí méně přesvědčeni o současném stavu americké ekonomiky. Index spotřebitelské důvěry Conference Board za únor dosáhl hodnoty 106,7, což je méně než revidovaných 110,9 v lednu. Předběžný lednový údaj činil 114, což je dvouleté maximum tohoto ukazatele.

Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg očekávali pro únor hodnotu 115. Index očekávání, který měří krátkodobý výhled spotřebitelů ohledně příjmů, podnikání a podmínek na trhu práce, v únoru klesl na 79,8 bodu z revidované lednové hodnoty 81,5 bodu. Historicky hodnota nižší než 80 v této kategorii signalizuje recesi v příštím roce. Únorový pokles spotřebitelské důvěry přerušil tříměsíční růst a odráží přetrvávající nejistotu ohledně americké ekonomiky. Pokles důvěry byl široce založený a postihl všechny příjmové skupiny kromě domácností s příjmy nižšími než 15 000 USD a domácností s příjmy vyššími než 125 000 USD. Důvěra se zhoršila u spotřebitelů mladších 35 let a u osob starších 55 let, zatímco u osob ve věku 35 až 54 let se mírně zlepšila.

Ve snaze odvrátit svržení představenstva aktivistickým investorem Arkhouse, společnost Macy's dnes ráno zveřejnila zprávu: Plánuje zavřít 150 "málo produktivních" prodejen, z toho 50 ještě letos. Cílem je zvýšit ziskové marže a peněžní toky a potenciálně zvýšit cenu akcií. Pro společnost, která v uplynulém desetiletí zrušila stovky obchodů po celé zemi, je to obrovské číslo. To je pravděpodobně dlouhodobě příznivé pro oddělení běžného zboží diskontních prodejen Walmart, Target a TJX Companies. Macy's v podstatě odevzdává tržní podíl konkurentům v obchodech i na internetu. Uzavírání prodejen vypovídá o tom, jak přechod k digitálnímu nakupování nadále ovlivňuje starší maloobchodní prodejce, jako je Macy's. Amazon je zde přirozeně vítězem.

Cena bitcoinu se v úterý vyšplhala na dvouleté maximum a překonala 57 000 dolarů za token, protože na trh vstoupili velcí kupci. V pondělí kryptoinvestor MicroStrategy oznámil, že koupil 3 000 bitcoinů za 155 milionů dolarů, zatímco ceny podpořilo také nedávné schválení spotových bitcoinových burzovně obchodovaných fondů v USA. Akcie dalších kryptoměn a burz kopírovaly pohyb bitcoinu směrem vzhůru. Ether poprvé od roku 2022 překonal hranici 3 200 USD, zatímco akcie Coinbase vzrostly o zhruba 3 %. Bitcoin si v únoru zatím připsal téměř 35 %. 

Investoři byli koncem loňského roku optimističtí ohledně toho, kdy a jak rychle Federální rezervní systém v roce 2024 sníží úrokové sazby. Nové údaje o inflaci spolu s opatrnými komentáři představitelů Fedu přiměly trhy ke stažení očekávání. Podle údajů agentury Bloomberg trhy nyní počítají se třemi sníženími úrokových sazeb v roce 2024, což je v souladu s nejnovější prognózou Fedu a pokles oproti dřívějšímu konsenzu šesti snížení, který byl zaznamenán ještě v prosinci. Mezi subjekty, které snižují projekce snížení sazeb, patří Goldman Sachs. Ta ve čtvrtek uvedla, že nyní vidí v letošním roce čtyři snížení namísto předchozí projekce pěti. První snížení úrokových sazeb očekává v červnu. "Komentáře představitelů Fedu z tohoto týdne a zápis z lednového zasedání FOMC naznačují, že k prvnímu snížení sazeb pravděpodobně nedojde na květnovém zasedání," napsal ve čtvrtek večer ekonomický tým Goldman Sachs. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Pokles důvěry byl široce založený a postihl všechny příjmové skupiny kromě domácností s příjmy nižšími než 15 000 USD a domácností s příjmy vyššími než 125 000 USD.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top