investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Na Wall Street opět začíná výsledková sezóna firem

08.01.2024

Tržní události předchozího dne

Na Wall Street opět začíná výsledková sezóna firem. V nadcházejícím týdnu investory přivítají zprávy některých největších finančních institucí v zemi a klíčový údaj o inflaci. Ve čtvrtek ráno bude zveřejněn index spotřebitelských cen (CPI) za prosinec, v pátek pak prosincový index cen výrobců (PPI). Týden zakončí řada bankovních výsledků společností JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America, BlackRock a Citi, které zahájí výsledkovou sezónu za čtvrté čtvrtletí. Akcie vstupují do roku v režimu opatrnosti. Po devíti týdnech růstu vyprodukoval index S&P 500 na začátku roku 2024 záporný týden. Za posledních pět obchodních seancí se technologický Nasdaq propadl o téměř 4 %. Referenční index S&P 500 klesl o téměř 2 %, zatímco index Dow Jones se propadl o 1 %.

Hlavní americký akciový stratég Deutsche Bank Binky Chadha vidí robustnější čtvrtletí pro zisky. Ale v krátkodobém horizontu ani to nemusí být pro trh povzbuzením. Chadha poznamenává, že masivní rally na konci roku staví akcie do nejisté pozice. "Navzdory silnému růstu a silným výsledkům, které očekáváme v této sezóně, bude rally na trhu pravděpodobně zmírněna solidním růstem indexu S&P 500 od konce předchozí výsledkové sezóny a zvýšeným (ale ne extrémním) umístěním do akcií."

Ekonomové z Wall Street očekávají, že celková inflace v prosinci meziročně vzrostla o 3,2 %, což představuje mírný nárůst oproti listopadovým 3,1 %. Na jádrové bázi, by měl index CPI v prosinci oproti loňskému roku vzrůst o 3,8 %, což představuje zpomalení oproti listopadovému růstu o 4,0 %. "Celkově vzato očekáváme, že zpráva o CPI příští týden ukáže, že inflace pokračuje ve zpomalování způsobem, který FOMC připraví půdu pro zahájení snižování sazeb v červnu," napsal v pátek ekonomický tým Wells Fargo. 

Překvapivá prosincová zpráva o pracovních místech ukázala, že americký trh práce skončil v roce 2023 převážně na solidní úrovni. Na trhu práce přibylo v prosinci 216 000 pracovních míst, což je přibližně o 40 000 více než v předchozím měsíci. Míra nezaměstnanosti se udržela na stabilní úrovni 3,7 %, což je historicky velmi nízká úroveň. Průměrný hodinový výdělek, ostře sledovaný ukazatel inflace a měřítko toho, jakou páku mají pracovníci na trhu práce, se meziměsíčně zvýšil o 0,4 % a za poslední rok o 4,1 %; ekonomové očekávali, že mzdy vzrostou za poslední měsíc o 0,3 % a za poslední rok o 3,9 %. Silné údaje o mzdách hovoří pro to, aby Fed ještě nějakou dobu setrval u svých pozic. Průměrné hodinové výdělky se v posledních několika měsících pohybují výrazně rychleji než inflace. Fed je spokojen s pokrokem, kterého dosáhl při snižování inflace, ale pokračující posilování hodinových výdělků tento pokrok může ztížit. 

Debata o tom, kdy Federální rezervní systém sníží úrokové sazby, se nadále rozvíjí. Goldman Sachs stále vidí první snížení v březnu. "Nadále očekáváme tři po sobě jdoucí snížení sazby Fed Funds Rate o 25 bb v březnu, květnu a červnu v důsledku nižší jádrové inflace," napsal v pátek ekonomický tým Goldmanu vedený Janem Hatziusem. Velká část diskusí o tom, kdy Fed přistoupí ke snížení, se soustředí na to, nakolik si může být centrální banka jistá, že inflace skutečně směřuje dolů k 2% cíli Fedu.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.


Timur Barotov, analytik BHS

„Hlavní americký akciový stratég Deutsche Bank Binky Chadha vidí robustnější čtvrtletí pro zisky. Ale v krátkodobém horizontu ani to nemusí být pro trh povzbuzením.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top