investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Investoři vstřebali nový příliv čtvrtletních zisků

08.02.2024

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve středu vzrostly, investoři vstřebali nový příliv čtvrtletních zisků, přičemž v pozadí stále doznívá debata o načasování snížení úrokových sazeb. Index Dow Jones vzrostl o 0,4 %, zatímco index S&P 500 vyskočil o více než 0,8 %. Nasdaq Composite vzrostl o téměř 1 %. Index S&P 500 uzavřel na hodnotě 4 995 bodů, což je nový rekord a poprvé v historii se blíží k hodnotě 5 000 bodů.

Během středečního ranního obchodování akcie Alibaba ustoupily o více než 5 %, čínský internetový prodejce vykázal nižší tržby, ale uvedl, že zvýší odkup akcií o 25 miliard USD. Po závěrečném zvonění společnost Disney oznámila, že zvýší svou peněžní dividendu o 50 %, protože společnost vykázala zisk za první fiskální čtvrtletí, který překonal očekávání, a zároveň se snížily ztráty z vysílání. Akcie v aftermarketu vzrostly o více než 6 %. Trhy včera byly podpořeny vydařenou aukcí amerických státních dluhopisů, zejména desetiletých, kterých se upsalo rekordní množství (42 mld. USD) během jednoho úpisu. Ukazuje to, že poptávka po americkém dluhu je robustní a snižuje to obavy investorů, že by větší emise dluhu, která je na pořadu v dalších měsících by mohla výrazněji zvednout výnosy těchto dluhopisů. Akciové trhy na to reagovaly růstem a výnosy desetiletých dluhopisů se téměř nepohnuly. 

Týden poté, co Jerome Powell prohlásil, že březnové snížení úrokových sazeb není základním předpokladem, se v podobném duchu veřejně vyjádřilo více představitelů Fedu. Prezidentka bostonského Fedu Susan Collinsová uvedla, že před snížením úrokových sazeb potřebuje vidět více důkazů o tom, že se inflace vrací k 2% cíli a že k tomuto snížení by mohlo dojít později v tomto roce. "Budu potřebovat vidět více důkazů, než začnu uvažovat o úpravě nastavení měnové politiky," řekla Collinsová. Investoři na začátku roku předpovídali šest snížení počínaje březnem a představitelé Fedu v posledním měsíci tato očekávání tlumili. Prezidentka clevelandského Fedu Loretta Mesterová rovněž uvedla, že centrální banka by mohla snížit úrokové sazby později v tomto roce, a zároveň varovala, že by bylo chybou snížit sazby příliš brzy.

Akcie společnosti Snap se propadly o více než 35 % poté, co prognóza zisku společnosti pro aktuální čtvrtletí byla nižší, než v co Wall Street doufal, a analytici se domnívají, že důvěra investorů v příběh obratu Snapu se ztenčuje. Akcie Roblox vyskočily o více než 10 % poté, co čisté tržby herní společnosti dosáhly 1,13 miliardy dolarů a poprvé se tak dostaly nad hranici 1 miliardy dolarů. Akcie společností Crowdstrike a Palo Alto Networks vzrostly o více než 5 % poté, co další člen sektoru kybernetické bezpečnosti oznámil lepší než očekávané hospodářské výsledky. Společnost Fortinet v úterý večer oznámila čtvrtletní výsledky, které ukázaly zisk na akcii v předchozím čtvrtletí ve výši 0,51 USD, což je nad odhady analytiků ve výši 0,43 USD. Akcie společnosti Fortinet na základě této zprávy mírně vzrostly. Také akcie společnosti Enphase Energy vzrostly o téměř 20 %, když společnost uvedla, že do konce druhého čtvrtletí očekává oživení poptávky po svých produktech.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Index S&P 500 uzavřel na hodnotě 4 995 bodů, což je nový rekord a poprvé v historii se blíží k hodnotě 5 000 bodů.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top