investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 klesl v úterý přibližně o 0,4 %

06.09.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie na Wall Street v úterý klesly, protože obchodníci, kteří se vrátili z prodlouženého víkendu, se potýkali s nejvyššími cenami ropy za více než rok a s nepříliš povzbudivými čerstvými údaji v číně. Index S&P 500 klesl přibližně o 0,4 %, zatímco index Dow Jones ztratil přibližně 0,6 %. Technologický Nasdaq Composite skončil o něco níže než na 0 a zvrátil tak předchozí ztráty. Tyto tři hlavní indexy vycházely z vítězného týdne, kdy index S&P 500 zaznamenal nejlepší týdenní výkonnost od června, protože proud ekonomických zpráv podpořil naději, že Fed na svém zářijovém zasedání upustí od zvyšování úrokových sazeb.

Úterní údaje ukázaly, že aktivita v čínských službách v srpnu klesla na nejnižší úroveň za posledních osm měsíců, což oživilo obavy o oživení druhé největší ekonomiky světa - a co to znamená pro poptávku v celosvětovém měřítku.

Mezitím ropa WTI zakončila den na téměř 87 dolarech za barel, což je nejvyšší uzavírací cena od listopadu 2022. Ropa v úterý vyskočila o více než 2,5 % poté, co hlavní hráči OPEC+ oznámili prodloužení omezení dodávek, které má udržet ceny na vysoké úrovni. V úterý cena ropy Brent International poprvé od listopadu překročila 90 dolarů za barel a cena ropy West Texas Intermediate se pohybovala nad 87 dolary za barel poté, co Saúdská Arábie oznámila prodloužení jednostranného snížení produkce o 1 milion barelů denně až do prosince. Rusko rovněž snížilo svůj vývoz o 300 000 barelů denně až do konce roku. Tyto škrty doplňují snížení OPEC+, které začalo v listopadu loňského roku. Trh pociťuje tlak na růst. Futures na ropu od konce června vzrostly o více než 25 %, a to navzdory pomalejšímu než očekávanému oživení čínské ekonomiky. "Od nynějška až do léta příštího roku budeme i nadále svědky toho, že ceny ropy zůstanou tam, kde jsou, nebo půjdou nahoru," uvedl Ramanan Krishnamoorti, viceprezident pro energetiku a inovace na Houstonské univerzitě. Nevidí totiž žádné známky zmírnění iniciativ OPEC+ na snížení dodávek a potřebu Saúdské Arábie financovat ambiciózní interní projekty. "Oni [Saúdská Arábie] vydělávají peníze. Začínají posilovat své pokladny," řekl Krishnamoorti. Vidí pouze jeden scénář, který by vytvořil tlak na pokles ceny ropy. "Pokud začnete cítit blížící se recesi, měli byste počítat s tím, že cena ropy půjde dolů," řekl.

Vzhledem k tomu, že tento týden je kalendář hospodářských výsledků a výsledků hospodaření velmi chudý, bude se pozornost pravděpodobně soustředit na Fed a investoři, kteří se budou zabývat sezónními vlivy na akcie, možná najdou méně důvodů k radosti. Září bývá pro trhy historicky nepříznivým měsícem. Někteří analytici se přesto domnívají, že září nemusí být tak špatné, jak se očekává, a poukazují na faktory, jako je vzrušení kolem umělé inteligence, hotovost na vedlejších trzích a údajné uvedení nového iPhonu společnosti Apple.

Goldman Sachs již potřetí během několika měsíců snižuje pravděpodobnost recese v příštích 12 měsících. V pondělí zveřejněné poznámce nazvané "soft landing summer" hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius snížil pravděpodobnost recese v příštích 12 měsících z 20 % na 15 %. "Pokračující pozitivní zprávy o inflaci a trhu práce nás vedly ke snížení našeho odhadu dvanáctiměsíční pravděpodobnosti recese v USA," napsal Hatizus. Goldman Sachs poznamenává, že jeho prognóza je výrazně nižší než konsenzuální prognóza agentury Bloomberg, která uvádí 60% pravděpodobnost recese v příštích 12 měsících. Po silnějších než očekávaných ekonomických údajích v létě Hatzius a Goldman Sachs stále vidí růst americké ekonomiky do konce roku 2024 v průměru 2% tempem. Základní pohyby na trhu práce by podle Hatziuse mohly udržet růst ekonomiky. I když se měsíční přírůstek pracovních míst ochladil, pracovní síla stále roste a růst mezd zůstává nad tempem inflace. Hatzius navíc poznamenává, že nárůst nezaměstnanosti o 0,3 procentního bodu v nedávné srpnové zprávě o pracovních místech nebyl znepokojivý, protože z velké části odrážel návrat většího počtu pracovníků na trh práce. To by časem mohlo podpořit spotřebitelské výdaje a následně i hospodářský růst. Tím by se Spojené státy podle něj vyhnuly recesi.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Ropa v úterý vyskočila o více než 2,5 % poté, co hlavní hráči OPEC+ oznámili prodloužení omezení dodávek, které má udržet ceny na vysoké úrovni.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top