investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Američtí investoři mají opět chuť riskovat

20.11.2023

Tržní události předchozího dne

Američtí investoři mají opět chuť riskovat. Index S&P 500 v pátek vzrostl o 0,1 %, čímž završil týdenní růst o 2,2 %. Široce založený index zaznamenal třetí týdenní nárůst v řadě, uzavřel výše ve 13 z posledních 15 seancí. Průmyslový index Dow Jones se v pátek příliš nezměnil, zatímco Nasdaq Composite vzrostl o 0,1 %. Úterní zpráva o inflaci, která byla chladnější, než se očekávalo, byla pro investory tím hlavním důvodem k radosti investorů a pomohla prodloužit zuřivou listopadovou rally, během níž index S&P 500 vyskočil o 7,6 %.

Obchodníci sázejí na to, že kampaň Fedu je alespoň prozatím u konce a že inflace zamíří k cílové úrovni bez prudké recese. Úrokové deriváty nyní naznačují, že obchodníci vidí více než 50 % šanci na snížení úrokových sazeb ještě do květnového zasedání Fedu. Index Russell 2000, který sleduje akcie s malou tržní kapitalizací - považované za obzvláště citlivé na stav ekonomiky - přidal za týden více než 5 %. Burzovně obchodovaný fond ARK Innovation Cathie Woodové, který investuje převážě do neziskových, ale rychle rostoucích technologických společností, přidal 9,9 %. Podle společnosti LSEG byl v posledních dvou týdnech zaznamenán největší týdenní příliv do ETF na rizikové dluhopisy v historii. Dluhopisy i akcie byly v posledních týdnech silně přeprodané, takže reagovaly velmi pozitivně na známky toho, že inflace ustupuje. Výnosy dluhopisů se v pátek příliš nezměnily, desetileté státní dluhopisy uzavřely na úrovni 4,44 %. Akcie byly mimo jiné podpořeny i silnou výsledkovou sezónou. Většina společností z indexu S&P 500 nyní oznámila výsledky za třetí čtvrtletí a více než 80 % překonalo očekávání analytiků. 

Akcie společnosti Target si v týdnu připsaly 20 %, což je jejich nejlepší výkon od roku 2019. Akcie stavitelů domů také získávají podporu, protože investoři očekávají, že pauza ve zvyšování úrokových sazeb Fedu pomůže snížit hypoteční sazby a podpoří poptávku po bydlení. V pátek údaje ukázaly, že počet zahájených staveb bytů vzrostl v říjnu o 1,9 % oproti předchozímu měsíci, což bylo nad odhady ekonomů, kteří předpokládali mírný pokles. Někteří přičítají listopadovou rally velkým přílivům do indexových fondů a pokračujícímu zaměření na několik velkých technologických akcií. Není třeba tak velké nové poptávky, aby se akcie dostaly o dost nahoru, když se všichni vrhají do stejných indexových fondů a velkých technologických firem. 

Tři zdroje z OPEC+ sdělily agentuře Reuters, že OPEC+ se chystá na svém zasedání koncem tohoto měsíce zvážit, zda přistoupí k dalšímu snížení dodávek ropy poté, co ceny od konce září klesly o téměř 20 %. Obavy o poptávku a možný přebytek v příštím roce tlačí na ceny, a to navzdory podpoře ze strany škrtů OPEC+ a konfliktu na Blízkém východě. Saúdská Arábie, Rusko a další členové OPEC+ se již zavázali k celkovému snížení těžby ropy o 5,16 milionu barelů denně, což představuje zhruba 5 % denní globální poptávky, a to v sérii kroků, které byly zahájeny koncem roku 2022.  Jeden ze zdrojů OPEC+ uvedl, že stávající omezení nemusí být dostatečná a skupina bude pravděpodobně na svém zasedání analyzovat, zda je možné zavést další omezení. Dva další zdroje z OPEC+ uvedly, že by se mohlo jednat o hlubších škrtech.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Obchodníci sázejí na to, že kampaň Fedu je alespoň prozatím u konce a že inflace zamíří k cílové úrovni bez prudké recese. Úrokové deriváty nyní naznačují, že obchodníci vidí více než 50 % šanci na snížení úrokových sazeb ještě do květnového zasedání Fedu.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top