investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve středu znovu získaly dynamiku

12.10.2023

Tržní události předchozího dne

Americké akcie ve středu znovu získaly dynamiku, protože investoři vyhodnotili údaje o inflaci, které byly horší, než se očekávalo, a připravili se na další údaje ve čtvrtek, přičemž se zaměřili na zápis z jednání Federálního rezervního systému, který jim měl ukázat, jak tvůrci politiky uvažují o úrokových sazbách. Zápis z posledního zasedání centrální banky zveřejněný ve středu potvrdil, že členové Fedu vidí ještě jedno zvýšení sazeb na dvou zbývajících zasedáních banky v tomto roce, ale inflační obrázek, který vyplyne z tohoto týdne, podpoří očekávání ohledně toho, jak banka rozhodne 1. listopadu. Mezitím výnosy státních dluhopisů pokračovaly v ústupu. Referenční desetiletý výnos ve středu klesl a obchodoval se pod 4,6 %, zatímco minulý týden dosáhl maxima nad 4,88 %. Podle některých analytiků však dluhopisy ještě nemusí být z nejhoršího venku, protože chybí slabé ekonomické údaje nebo pádný důvod pro další pokles výnosů. Průmyslový index Dow Jones zakončil růstem o 0,2 %, zatímco index S&P 500 si připsal 0,4 %. Technologický Nasdaq Composite si připsal zhruba 0,7 %. 

Velkoobchodní ceny v USA rostly minulý měsíc nejrychlejším tempem od dubna, přičemž index cen výrobců za září se oproti předchozímu roku zvýšil o 2,2 %, zatímco se očekával nárůst o 1,6 %. Údaj PPI naznačuje, že inflační tlaky přetrvávají navzdory agresivnímu zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu. Další údaj o inflaci přinese čtvrteční pohled na spotřebitelské ceny, které by měly oproti minulému měsíci mírně zpomalit. Podle odhadů agentury Bloomberg se očekává, že zpráva, ukáže celkovou inflaci ve výši 3,6 %, což představuje mírné zpomalení oproti srpnovému meziročnímu růstu cen o 3,7 %. Na jádrové bázi se očekává, že ceny v září vzrostly o 4,1 % oproti loňskému roku, což je zpomalení oproti 4,3% meziročnímu růstu zaznamenanému v srpnu.  

Tento týden začíná výsledková sezóna za třetí čtvrtletí a analytici Wall Street očekávají, že růst zisku nebude poprvé v tomto roce záporný. Podle týmu akciové strategie Bank of America byl 6% pokles zisků ve druhém čtvrtletí dno, to je v kontrastu s tím v co věří stratégové například v Morgan Stanley. Konsenzuální projekce Wall St. nepředpokládají ve třetím čtvrtletí stagnaci zisků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Ve čtvrtém čtvrtletí se situace má zlepšit, Wall Street očekává 9% růst zisků. Bank of America i Evercore se domnívají, že prognóza růstu zisku za třetí čtvrtletí je příliš nízká. Hlavní výkonný ředitel společnosti Evercore ISI vidí větší růst zisků v důsledku silnějších ekonomických údajů, než se očekávalo, které přicházely v průběhu třetího čtvrtletí. Ten označuje očekávání ve třetím čtvrtletí za "utlumená", což podle něj nastavuje nízkou laťku pro překonání zisků. 

Akcie s malou kapitalizací se nezúčastnily rallye na trhu v roce 2023 a proto index akcií Russell 2000 dosud zůstává prakticky bez zisku. Mezitím technologický Nasdaq vzrostl o téměř 30 % a S&P 500 o 13 %. Bank of America upozorňuje na klíčový problém, kterému čelí společnosti s malou kapitalizací a který pravděpodobně děsí investory: Dluh. Výzkum BofA ukazuje, že více než 75 % dluhu společností z indexu S&P 500 je dlouhodobě fixováno a je více rozloženo než u společností s malou tržní kapitalizací. Index Russell 2000 je mnohem více dluhově zatížen, přibližně 60 % jejich dluhu je dlouhodobě fixováno. "Navzdory nejrychlejšímu cyklu zvyšování za posledních více než 40 let se domníváme, že dopad na zisky indexu S&P 500 bude zvládnutelný," uvedl tým akciové strategie Bank of America. Skutečné riziko se prý skrývá v indexu Russell 2000, které jsou jedny z nejohroženějších, protože jejich dluh vyprší dříve, což znamená, že budou muset v blízké budoucnosti platit vyšší úrokové sazby, pokud budou potřebovat další kapitál na provoz svého podnikání. Placení vyšších úroků by pravděpodobně snížilo zisky. "Nižší očekávaný růst zisků malých společností je jedním z důvodů, proč dáváme přednost velkým společnostem před malými."


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Tento týden začíná výsledková sezóna za třetí čtvrtletí a analytici Wall Street očekávají, že růst zisku nebude poprvé v tomto roce záporný.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top