investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Ranní zpravodaj: Americké akcie v úterý uzavřely smíšeně

06.12.2023

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v úterý uzavřely smíšeně po zveřejnění nových údajů o zaměstnanosti americkým Úřadem pro statistiku práce. Největší zisky dne zaznamenaly technologické akcie, jejichž index Nasdaq Composite vzrostl přibližně o 0,3 %. Referenční index S&P 500 objímal nulovou hranici, zatímco Dow Jones Industrial Average klesl o více než 0,2 %. Ztrátový začátek prosince dává listopadové bouřlivé rallye zpětné zrcátko. Objevují se pochybnosti ohledně představy, že Fed brzy ukončí zvyšování sazeb, což oslabuje nadšení. Investoři nyní hledají v nadcházejících údajích z trhu práce důkaz, že americká ekonomika směřuje k tzv. měkkému přistání.

Nejnovější průzkum Job Openings and Labor Turnover Survey, neboli zpráva JOLTS, zveřejněná v úterý odhalila, že se trh práce se dostává do lepší rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou. Trh práce USA zůstává velmi silným a ačkoli tempo, kterým ekonomika vytváří nová pracovní místa, zůstává zvýšené, zpomaluje směrem k udržitelnější úrovni. Další klíčová složka udržitelně měkkého přistání zapadá, protože počet volných pracovních míst klesá z původně uváděných 9,6 mil. v září na 8,7 mil. v říjnu. Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg očekávali, že v říjnu bude 9,3 mil. volných míst. Úterní zpráva obecně ukázala, že počet volných pracovních míst dosáhl v říjnu nejnižší úrovně za více než dva roky, což odráží další známky toho, že historicky napjatý trh práce vykazuje známky zmírnění.  Zpráva rovněž ukázala, že míra odchodů zůstala již čtvrtý měsíc v řadě beze změny na úrovni 2,3 % a odpovídala míře zaznamenané v roce 2019 před pandemií. Kromě toho zpráva JOLTS ukázala, že v tomto měsíci bylo přijato 5,9 milionu nových zaměstnanců, což je jen malá změna oproti předchozímu měsíci. Zpráva JOLTs zahajuje nabitý týden údajů z trhu práce USA. Ve středu dopoledne se očekává aktualizace údajů o mzdách v soukromém sektoru od společnosti ADP, po níž bude následovat čtvrteční týdenní aktualizace údajů o žádostech o podporu v nezaměstnanosti. Pátek přinese zprávu Úřadu pro statistiku práce o pracovních místech za listopad. Ekonomové očekávají, že minulý měsíc přibylo v americké ekonomice 189 000 pracovních míst mimo zemědělství, což je oproti říjnové zprávě nárůst, přičemž nezaměstnanost zůstala podle údajů agentury Bloomberg na stejné úrovni 3,9 %.

Vedoucí pracovníci bank komunikovali opatrnost v úterý na konferenci Goldman Sachs US Financial Services Conference. Vedoucí představitelé některých největších bank v zemi poukázali na odolnost americké ekonomiky, ale varovali, že propad v objemu poskytnutých půjček bude přetrvávat, a vyzvali ke zdrženlivosti, pokud jde o výhled na rok 2024. Pokud jde o americkou ekonomiku, CEO Goldman Sachs David Solomon uvedl, že šance na měkké přistání je mnohem vyšší, čímž narážel na myšlenku, že Fed může vrátit inflaci zpět na 2% cíl, aniž by způsobil recesi. Přesto Solomon uvedl, že je třeba zůstat opatrný. Generální ředitel Bank of America Brian Moynihan byl ve svém hodnocení ekonomiky jednoznačnější "ekonomika vstoupila do měkkého přistání" říká. "Způsob, jakým zákazníci utrácejí své peníze, se normalizoval" řekl Moynihan. Bank of America předpokládá, že Fed v příštím roce sníží úrokové sazby dvakrát nebo třikrát a v roce 2025 čtyřikrát. "Sazba bude delší dobu vyšší, ale vyšší v kontextu toho, že jsme tak trochu vyhráli válku s inflací," řekl Moynihan. "Musíme být opatrní, abychom ji teď nevyhráli o příliš mnoho", čímž narážel na to, že historicky Fed zpravidla zpomalil ekonomický růst až příliš, což vedlo k ekonomické recesi a dočasně i deflaci. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Objevují se pochybnosti ohledně představy, že Fed brzy ukončí zvyšování sazeb, což oslabuje nadšení. Investoři nyní hledají v nadcházejících údajích z trhu práce důkaz, že americká ekonomika směřuje k tzv. měkkému přistání.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top