investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie v pondělí vzrostly a navázaly na sedmitýdenní růst

19.12.2023

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v pondělí vzrostly a navázaly na sedmitýdenní růst, i když se představitelé Fedu snažili omezit vysoká očekávání ohledně snížení úrokových sazeb. Index Dow Jones se prakticky nezměnil, když jen těsně nedosáhl dalšího rekordního závěru. Referenční index S&P 500 si připsal téměř 0,5 %, zatímco technologický Nasdaq Composite si polepšil o přibližně 0,6 %.

Akcie rostly, protože investoři jsou stále více přesvědčeni, že Fed v roce 2024 provede více snížení sazeb, než se dříve předpokládalo. Tyto naděje dostaly minulý týden nový impuls, protože bankéři uznali, že se inflaci daří krotit. Představitelé Fedu se však sázky na hlubší a rychlejší snižování sazeb snaží potlačit. Prezident chicagského Fedu Austan Goolsbee v neděli prohlásil, že je příliš brzy na to, aby bylo vyhlášeno vítězství nad inflací poté, co jeho newyorský protějšek John Williams v pátek řekl, že řeči o snižování sazeb jsou "předčasné". Je tak zřejmé, že Fed si nepřeje přílišného uvolnění finančních podmínek, které by mohly se zpožděním podpořit růst inflace. Investoři budou pozorně sledovat páteční údaj o cenovém indexu výdajů na osobní spotřebu, který je Fedem preferovaným měřítkem inflace (PCE). Ekonomové očekávají, že cenové tlaky v listopadu polevily. V oblasti komodit ceny ropy vzrostly a změnily směr poté, co se společnost BP připojila k několika přepravcům a po útocích na lodní dopravu zastavila všechny cesty přes Rudé moře. Futures na ropu West Texas Intermediate se pohybovaly těsně pod 73 dolary za barel.

Vzhledem k rychlejšímu poklesu inflace, než mnozí původně předpokládali, holubičímu obratu Fedu a poklesu výnosů dluhopisů vidí nyní Goldman Sachs index S&P 500 v roce 2024 na úrovni 5 100 bodů. Ve svém původním výhledu zveřejněném zhruba před měsícem Goldman Sachs předpokládala, že referenční index skončí na úrovni 4 700, což v té době odráželo zhruba 5% růst akcií v příštím roce. "Růst maloobchodních tržeb nad očekávání dále svědčil o odolnosti ekonomiky, zatímco nižší než očekávané žádosti o podporu v nezaměstnanosti potvrdily, že trh práce zůstává zdravý," napsal o víkendu ve své výzkumné zprávě tým akciové strategie Goldman Sachs pod vedením Davida Kostina. Index S&P 500 nedávno překonal původní cíl Goldmanu pro rok 2024, když se zpočátku přiblížil svému rekordnímu maximu 4 796 bodů. Goldmani navíc zvýšili svá očekávání ohledně sazeb a první snížení předpokládají již v březnu. To by podle Goldmanu bylo vítaným znamením pro akcie se slabšími rozvahami. "Prostředí klesajících úrokových sazeb a zlepšujících se očekávání ekonomického růstu historicky podporuje společnosti s malou tržní kapitalizací, které se v poslední době obchodují s diskontem," napsal Kostinův tým.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Akcie rostly, protože investoři jsou stále více přesvědčeni, že Fed v roce 2024 provede více snížení sazeb, než se dříve předpokládalo.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top