investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie v pondělí po prudkém výprodeji posílily

31.10.2023

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v pondělí po prudkém výprodeji posílily, investoři se těšili na události, které je čekají v tomto týdnu, a to na politické rozhodnutí Fedu a na výsledky společnosti Apple. Referenční index S&P 500 při závěrečném zvonění stoupl o 1,2 % poté, co oficiálně vstoupil do korekčního teritoria, zatímco index Dow Jones vyskočil o 1,6 %. Technologický index Nasdaq Composite zakončil den růstem o zhruba 1,2 % v návaznosti na neuspokojivý týden způsobený smíšenými výsledky hospodaření velkých technologických firem.

Oči se nyní upírají na americkou centrální banku a společnost Apple, největší společnost v indexu S&P 500, aby zvedly náladu po několika těžkých měsících pro akciový trh. Ostře sledovaná je také zpráva o zaměstnanosti v USA za říjen, která bude zveřejněna v pátek. Skokový nárůst preferovaného ukazatele inflace Fedu zvýšil očekávání, že tvůrci politiky se budou držet svého postoje "vyšší po delší dobu" a při svém středečním rozhodnutí ponechají úrokové sazby na stejné úrovni. Společnost Apple zveřejní své čtvrtletní výsledky ve čtvrtek po uzavření trhu, přičemž v centru pozornosti budou případné dopady kroků Číny, která omezuje používání iPhonů.

Společnost General Motors dosáhla předběžné dohody s odborovou organizací United Auto Workers (UAW) a připojila se tak ke konkurenčním automobilkám Ford a Stellantis. Potvrzením této zprávy fakticky končí drsný pracovněprávní spor, který zcela zastavil automobilový průmysl. Akcie velké trojky v pondělí v brzkých odpoledních hodinách klesly, přičemž Ford se propadl o více než 2 %, zatímco GM a Stellantis se obchodovaly beze změny. Podrobnosti předběžné dohody GM nebyly k dispozici, ale podle agentury Bloomberg se podrobnosti dohody shodují s těmi, na kterých se dohodly Ford a Stellantis. Ford a Stellantis se dohodly, že odborářům vyplatí 25% zvýšení mezd, obnoví benefity COLA (Cost of Living Adjustment), zavedou tříletý postup mezd k nejvyššímu platu, převedou dočasné zaměstnance na plný úvazek a mimo jiné zruší mzdové úrovně.

Akcie výrobce plně elektrických vozidel Tesla klesly o 4 % a zařadily se do skupiny výrobců automobilů, jejichž akcie utrpěly ztrátu po neuspokojivé prognóze výrobce automobilových čipů ON Semiconductor, jehož akcie se v pondělí odpoledne propadly o téměř 20 %. Společnosti Rivian, Fisker, Ford a další se rovněž propadaly.   

Investoři mezitím zvažují, co pondělní výsledky společnosti McDonald's vypovídají o americkém spotřebiteli, který se ukázal být odolný vůči vysokým výpůjčním nákladům. Hamburgerový gigant překonal odhady zisku za třetí čtvrtletí, protože vyšší ceny menu podpořily růst tržeb. Akcie tak v pondělí odpoledne vzrostly o více než 2 %. Tržby meziročně vyskočily o 14 % na 6,69 miliardy USD.

V oblasti komodit referenční ceny ropy klesly, protože rozvážný začátek izraelské kampaně v Gaze zmírnil obavy, že konflikt bude eskalovat na celém Blízkém východě - což je považováno za povzbuzení investorů. Futures na ropu West Texas Intermediate ztratily přibližně 3,6 % a dosáhly 82,50 USD za barel.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Oči se nyní upírají na americkou centrální banku a společnost Apple, největší společnost v indexu S&P 500, aby zvedly náladu po několika těžkých měsících pro akciový trh.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top