investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie v pátek klesly a završily tak týdenní ztráty

23.10.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie v pátek klesly a završily tak týdenní ztráty na amerických trzích. Index S&P 500 klesl o 1,3 %, letos připsal 10 %, ale od 26. července klesl o 7,5 %. Technologický Nasdaq Composite klesl o 1,5 %. Průmyslový index Dow Jones klesl o 0,9 %. Všechny tři hlavní indexy zakončily týden v červených číslech. Investoři se potýkali s prudkým nárůstem výpůjčních nákladů a možností zhoršení násilí na Blízkém východě. Ceny dluhopisů vzrostly a výnosy se snížily ke konci týdne. Výnos desetiletých amerických státních dluhopisů se ustálil na úrovni 4,924 %, což je méně než ve čtvrtek, kdy činil 4,987 %. Od posledního zvýšení sazeb Fedem na konci července vzrostl výnos desetiletých státních dluhopisů o více než celý procentní bod, což je neobvykle velký skok v tak krátkém časovém období.

Někteří investoři si kladou otázku, zda by se výprodej dluhopisů mohl brzy zvrátit, pokud by ekonomické údaje začaly poukazovat na oslabující ekonomiku, nebo by se zhoršilo geopolitické napětí. Předseda centrální banky Jerome Powell ve čtvrtek naznačil, že tyto vyšší výnosy by mohly vést Fed k pozastavení kampaně zvyšování úrokových sazeb. Desetileté výnosy vypadají v dlouhodobém horizontu relativně atraktivně na úrovni 5 %, ale investoři jsou pořád skeptičtí a dluhopisům se vyhýbají. Především je to kvůli víře, že akciový trh je v býčím trhu a také kvůli nedůvěře vůči USA, které se núměrně zadlužují. Je tak možné, že výnosy ještě budou muset vzrůst, nebo ekonomika oslabit, aby došlo k útěku investorů do dluhopisů. 

Akcie finančních institucí se v důsledku zveřejnění výsledků za třetí čtvrtletí zhoršily. Společnost Regions Financial po zveřejnění výsledků klesla o 12 %, zatímco American Express se propadla o 5,4 %. Bankovní index KBW Nasdaq klesl o 3,1 % za celý týden. Akcie banky JPMorgan Chase klesly o 1,6 % a klesaly tak již pátou seanci v řadě. Podle FactSet zatím v letošní výsledkové sezóně oznámilo výsledky hospodaření 86 společností v rámci indexu S&P 500, tj. 17 %. V rámci této skupiny vzrostly zisky oproti předchozímu roku o 4,9 % a 73 % z nich překonalo odhady Wall Street, což zvyšuje naději, že zisky v tomto čtvrtletí poprvé za poslední rok vzrostou. "Myslím si, že očekávání silné výsledkové sezóny je již na trhu započítáno, a pokud společnosti zklamou, existuje riziko poklesu," uvedla spoluředitelka investičního oddělení společnosti Envestnet.

Akcie výrobce solárních produktů SolarEdge Technologies se propadly o 27 %, což byl nejhorší výsledek v rámci indexu S&P 500, poté, co společnost uvedla, že instalace jejích zařízení se zpomalují. Konkurenční společnost Enphase Energy klesla o 15 %. Spotřebitelé pomalu ale jistě odkládají cyklickou spotřebu, neboť na ně pomalu dopadají účinky přísné monetární politiky. To se výrazně dotýká mimo jiné i automobilek, jako je Tesla, kdy Elon Musk při komunikaci s akcionáři měl velmi opatrný tón, marže společnosti výrazně trpí kvůli neustálému snižování cen aut. Tesla a ostatní automobilky tak odkládají, nebo zpomalují vývoj a výrobu elektrických aut v tomto náročném prostředí vysokých sazeb - Tesla například oznámila, že odloží stavbu nové továrny v Mexiku. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Od posledního zvýšení sazeb Fedem na konci července vzrostl výnos desetiletých státních dluhopisů o více než celý procentní bod, což je neobvykle velký skok v tak krátkém časovém období.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top