investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Philips se dohodl na urovnání žalob v USA

29.04.2024
akciesoudusa

Musk v Číně pohnul s technologií samořízení

29.04.2024
akcietechnologieteslačína

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie společnosti Tesla se propadly až o 7 %

03.04.2024

Tržní události předchozího dne

Včera vyšel nový průzkum mezi 2 000 americkými spotřebiteli společnosti Morgan Stanley. Souhrnné výsledky ukazují, že spotřebitelé mají řadu obav, které by mohly na jaře a v létě brzdit jejich výdaje. Největší obavy spotřebitelů v roce 2024 nadále vyvolává inflace - 64 % respondentů se obává růstu cen. Politické prostředí v USA je druhou nejčastěji uváděnou primární obavou, kterou uvádí 47 % spotřebitelů a která je vyšší mezi spotřebiteli s vyššími příjmy. To by mohlo být znepokojující pro investory, protože tato kohorta vysokopříjmových osob je již více než dva roky klíčovým motorem maloobchodních tržeb.

Akcie společnosti Tesla se propadly až o 7 % poté, co společnost dodala v prvním čtvrtletí méně automobilů, než se očekávalo. Tesla oznámila, že v prvním čtvrtletí dodala 386 810 vozů, což je méně, než odhadovala Wall Street, která očekávala 449 080 vozů. Jedná se o první meziroční pokles dodávek v prvním čtvrtletí od roku 2020. Společnost a její konkurenti se tak i nadále potýkají s problémy s nízkou poptávkou kvůli dražšímu financování a celkově vyšším životním nákladům. 

Ceny ropy dnes dosáhly 85 dolarů za barel, což je pětiměsíční maximum. To již možná začíná působit na širší trh, neboť ceny benzínu v USA výrazně rostou. I když se zdá, že se blížíme ke krátkodobému vrcholu, důsledky vyšší ceny ropy se plně projeví až s několikatýdenním zpožděním. S růstem cen benzínu klesají cyklické akcie - možná kvůli obavám z oslabení spotřebitelských výdajů. Klíčové diskreční maloobchodní společnosti jako jsou Amazon, Starbucks a Nike, v posledním měsíci relativně zaostaly za indexem S&P 500. Zajímavé je, že akcie společnosti Walmart za poslední měsíc vzrostly o 2 %, investoři tedy sázejí na defenzivnější tituly. 

Akcie amerických zdravotních pojišťoven se v úterý výrazně propadly. Výprodeje přicházejí poté, co americké regulační orgány nezvýšily platby za plány Medicare Advantage v souladu s odhady Wall Street. Platby se v roce 2025 zvýší v průměru o 3,7 %, což je meziročně o zhruba 0,2 % méně. Dlouholetá analytička zdravotnictví ve společnosti JPMorgan Lisa Gill ve zprávě pro klienty uvedla, že toto rozhodnutí bylo "překvapením", protože mnozí očekávali zvýšení "vzhledem k vyššímu využití služeb". Společnost Humana je považována za nejvíce ohroženou tímto rozhodnutím. V důsledku tohoto rozhodnutí bude muset být změněn výhled zisků společnosti Humana a akcie by mohly zůstat pod tlakem. Naopak akcie společnosti Cigna vypadají, že jsou vůči těmto vlivům odolné. Pokles zasáhl i další známé pojišťovny jako je CVS health, United Health, Centene, Elevance Health apod.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Největší obavy spotřebitelů v roce 2024 nadále vyvolává inflace - 64 % respondentů se obává růstu cen.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top