investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Akcie se na Wall Street v úterý odpoledne vrátily do kladných čísel

08.11.2023

Tržní události předchozího dne

Akcie se na Wall Street v úterý odpoledne vrátily do kladných čísel z počátečního pádu, když investory povzbudila obnovená důvěra v to, že Fed letos ukončí svou kampaň na zvyšování úrokových sazeb. Technologický Nasdaq Composite vzrostl o více než 1 % a pokračoval tak v cestě za prodloužením své vítězné série, zatímco benchmark S&P 500 si polepšil o přibližně 0,4 %. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o téměř 0,2 %. Známky slabší americké ekonomiky trhu naznačily, že by Fed mohl zmírnit svou kampaň za zpřísnění. Investoři však tyto naděje přehodnocovali poté, co prezident minneapoliského Fedu Neel Kashkari v pondělí uvedl, že centrální banku pravděpodobně čeká více práce. Na konci minulého týdne panovala poměrně velká euforie z přesvědčení, že Fed skončil, že trh práce zpomaluje, že americká ekonomika zažije měkké přistání. Investoři ale začínají mít střízlivější pohled, když pořád existuje riziko, že by Fed mohl opět zvýšit své sazby. WeWork v pondělí požádal o vyhlášení úpadku poté, co se kdysi nejhodnotnější americký startup potýkal s drahými nájemními smlouvami. Její akcie se letos propadly o 98 %.

Podle údajů, které v úterý zveřejnila Federální rezervní banka v New Yorku, se zůstatky na kreditních kartách ve třetím čtvrtletí zvýšily o 48 miliard dolarů na rekordních 1,08 bilionu dolarů. Meziroční nárůst dluhu o 154 miliard dolarů byl největším takovým nárůstem od počátku sledování této řady v roce 1999. Současně se zvýšila míra 90denní delikvence držitelů kreditních karet na 5,78 % z 3,69 % o rok dříve. Údaje ukázaly, že rostoucí delikvence se týkala různých příjmů a regionů, ale byla obzvláště akutní mezi mileniály a těmi, kteří měli půjčky na auto nebo na studium. Údaje nejsou překvapivé vzhledem k tomu, že v říjnu skončila tříletá pauza ve splácení federálních studentských půjček a úrokové sazby na kreditních kartách vzrostly na 38letá maxima. Tato kombinace byla pro některé dlužníky zatížené dluhy na kreditních kartách ranou.

Podle prezidenta chicagského Fedu Austana Goolsbeeho je stále možný výrazný pokles inflace, který nevyvolá recesi. "Během několika příštích měsíců bychom mohli vyrovnat nejrychlejší pokles inflace za poslední století," řekl Goolsbee v úterý během rozhovoru pro televizi CNBC. "Takže děláme pokroky, pokud jde o míru inflace." Goolsbee poznamenal, že v předchozích bojích s inflací obvykle následovala recese, když centrální bankéři museli výrazně snížit cenové tlaky. Dosažení měkkého přistání v tomto cyklu zpřísňování by však podle něj znamenalo dosažení toho, co se dříve nepodařilo, a to kvůli rozsahu poklesu inflace, který by byl nutný. Poznamenal také, že pokud bude Fed i nadále dosahovat pokroku na poli inflace, debata se přesune od toho, zda zvýšit sazby, k tomu, jak dlouho je držet na zvýšené úrovni.

Ceny ropy v úterý klesly o více než 4 % poté, co čínský vývoz klesl již šestý měsíc v řadě, což podtrhuje zpomalení globální poptávky. Ropa West Texas Intermediate se usadila o 4,3 % níže na 77,37 USD za barel. Pokles přišel na pozadí údajů z Číny, které ukázaly, že vývoz v říjnu meziročně poklesl o 6,4 %, zatímco dovoz vzrostl o 3 %. Čína je největším spotřebitelem ropy na světě. Denní pohyby cen o více než 2 % v obou směrech se staly běžným jevem od překvapivého útoku Hamásu na Izrael minulý měsíc, díky čemuž futures na ropu zůstávají volatilní, ale v posledních dvou týdnech mají klesající tendenci. Trh se nadále soustředí spíše na destrukci poptávky než na eskalaci válečného napětí. Moskva a Saúdská Arábie nedávno zopakovaly svá jednostranná omezení produkce, která až do září podporovala omezování nabídky, přestože podle údajů je vývoz pocházející z Ruska na čtyřměsíčním maximu. Ovšem může docházet k určitému podvádění s tím, že ruská lodní doprava ukazuje na vyšší úroveň vývozu ropy, než jakou uvádí ruský ministr ropného průmyslu. OPEC+, skupina hlavních zemí vyvážejících ropu, se sejde na svém dalším zasedání koncem tohoto měsíce. Saúdská Arábie a Rusko by mohly rozhodnout o prodloužení jednostranného omezení těžby do příštího roku. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Timur Barotov, analytik BHS

„Podle prezidenta chicagského Fedu Austana Goolsbeeho je stále možný výrazný pokles inflace, který nevyvolá recesi.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top