investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Proč nerostly ceny pohonných hmot v ČR i když cena ropy se zvýšila?

30.05.2017

Ceny pohonných hmot reagují na ceny ropy většinou se zpožděním několika málo týdnů, takže příští týdny mohou s cenou mírně zahýbat směrem nahoru.

Ceny pohonných hmot reagují na ceny ropy většinou se zpožděním několika málo týdnů, takže příští týdny mohou s cenou mírně zahýbat směrem nahoru. Zejména ale ceny ropy sice v dolarovém vyjádření v posledních týdnech výrazně rostly, nicméně zároveň dolar vůči české koruně velmi prudce oslaboval, za poslední týdny o zhruba 5 %. Toto posilování české koruny zlevňuje veškerý dovoz v dolarech, včetně ropy. Růst cen ropy byl tedy vykompenzován růstem kurzu české koruny. Ropa v dolarovém vyjádření by si mohla znovu najít stabilní úroveň okolo současné hranice 50 dolarů za barel americké WTI, takže bude záležet spíše kam se vydá kurz koruny vůči dolaru. Zde jsem na korunu mírný optimista, mohla by pozvolna posilovat o několik málo procent ročně, takže bychom se neměli dočkat žádného výrazného růstu cen pohonných hmot pro spotřebitele, ale zároveň neočekávám ani výrazné snížení cen benzínu a nafty do léta.
 
Mimochodem z toho plyne, že za pár měsíců se slabý dolar projeví v poklesu cen většiny elektroniky a jiného "dolarového" dovozu.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top