investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Proč mohou být české banky zajímavé

10.10.2017

Česká ekonomika silně roste, nominální mzdy se také začaly rapidně zvyšovat a zároveň inflace zůstává relativně nízká...

Česká ekonomika silně roste, nominální mzdy se také začaly rapidně zvyšovat a zároveň inflace zůstává relativně nízká. Takže spotřebitelé mají nejen dostatek peněz na nákupy zboží, ale také roste objem úvěrů, protože si spotřebitelé věří na větší nákupy (hypotéky, auta, dlouhodobé zařízení domácnosti a pod.). I další signály svědčí o silné aktivitě v našem regionu (např. reklamní výdaje firem).

To znamená, že bankám silně poroste objem úvěrů. Zároveň tlak na pokles čisté úrokové marže ustává s tím, jak úrokové sazby rostou, sice ze záporných hodnot u krátkodobých úvěrů, ale 2letá sazba vládních dluhopisů se po více než roce přehoupla do kladných čísel.

Z toho by mohla benefitovat Komerční banka, Erste bank a také Moneta (ta více z objemu úvěrů, méně z růstu sazeb). Akcie bank mají zároveň historicky nízké P/E valuační poměry.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top