investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Předseda Fedu Powell na summitu v Jackson Hole

28.08.2022

Komentoval cestu k dosažení měnověpolitického cíle...

Klíčové body projevu J. Powella

Na sympoziu Federální rezervní banky v Kansas City v Jackson Hole přednesl předseda Federálního rezervního systému Jay Powell velmi očekávaný projev nazvaný Měnová politika a cenová stabilita.

Předseda Powell hovořil o stavu ekonomiky a zopakoval, že "zatímco nejnovější ekonomické údaje byly smíšené, podle mého názoru naše ekonomika nadále vykazuje silnou základní dynamiku. Trh práce je obzvláště silný, ale je zjevně mimo rovnováhu, přičemž poptávka po pracovnících podstatně převyšuje nabídku dostupných pracovníků.“

Pokud jde o inflaci, poznamenal, že "se pohybuje vysoko nad 2 procenty a vysoká inflace se nadále šíří ekonomikou. Zatímco nižší hodnoty inflace za červenec jsou vítány, avšak zlepšení za jediný měsíc zdaleka nedosahuje toho, co bude Výbor potřebovat, než budeme přesvědčeni, že inflace klesá."

Pokud jde o cestu k dosažení cíle na horizontu měnové politiky, uvedl, že "za současných okolností, kdy se inflace pohybuje vysoko nad 2 procenty a trh práce je extrémně napjatý, nejsou odhady dlouhodobějšího neutrálního pásma místem, kde by se mělo zastavit nebo pozastavit." Uvedl také, že "naše rozhodnutí na zářijovém zasedání bude záviset na souhrnu příchozích dat a vyvíjejícím se výhledu. V určitém okamžiku restriktivního nastavení měnové politiky bude pravděpodobně vhodné zpomalit tempo růstu dalšího zpřísňování."

Klíčové důsledky

Projev předsedy Powella trhy interpretovaly jako silně jestřábí, když zopakoval potřebu "důrazně" uvést poptávku a nabídku do rovnováhy, což bude vyžadovat trvalé období růstu pod trendem. To znovu potvrdilo záměr Fedu pokračovat ve zvyšování měnověpolitické sazby do restriktivního teritoria na jeho nadcházejícím zasedání, které se bude konat od 20. do 21. září. Powell také zdůraznil potřebu udržet sazby na zvýšených úrovních po delší dobu, aby se zajistilo, že se inflace rozhodně vrátí k cíli.

Během posledních několika týdnů začaly finanční trhy anticipovat další sadu razantních restrikcí ze strany Fedu a očekává se, že měnověpolitická sazba do konce roku dosáhne hladiny mezi 3,5% a 3,75%. To znamená, že výnos 2letých státních dluhopisů USA, které dosáhly hladiny 3,4%, ještě dále porostou, a vzhledem k tomu, že 10letý výnos se pohybuje těsně v okolí 3,0 %, a hluboce obrácená spreadová křivka 10Y-2Y naznačuje, že účastníci trhu sázejí na to, že Fed nebude schopen udržet sazby na zvýšených úrovních příliš dlouho. Ačkoliv Powellovy páteční komentáře byly jasně zaměřeny na nastavení očekávání pro delší politickou trajektorii, trhy očekávají, že s vysokou inflací a rostoucími sazbami zpomalení ekonomického růstu, jako důsledku restriktivní politiky, pravděpodobně otestuje nervy a ochotu setrvat na započaté cestě drtivé většiny členů FOMC.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top