investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Přebytek státního rozpočtu klesl na 6 miliard korun

02.11.2018

Ke konci října skončil státní rozpočet v přebytku 5,7 miliardy korun...

Ke konci října skončil státní rozpočet v přebytku 5,7 miliardy korun. Oproti stejnému období loňského roku je přebytek nižší o 20,8 miliardy korun. Na příjmové straně státního rozpočtu si můžeme všimnout meziročního růstu o 87,6 miliardy korun, což je výrazně méně než na výdajové straně, kde došlo k růstu o 108,4 miliardy korun. Struktura státního rozpočtu se do budoucna může ukázat jako problematická, protože výdaje jsou z velké části ze zákona povinné, ale příjmy do značné míry závisí na ekonomickém růstu, který s končícím hospodářským cyklem začíná klesat.

Na příjmové straně státního rozpočtu dominuje výběr odvodů na sociální zabezpečení, kde se za deset měsíců vybralo 421,7 miliardy korun, což je o 39,4 miliardy korun více než před rokem. Na daňových příjmech se do státního rozpočtu vybralo 589,0 miliardy korun, což je o 28,2 miliardy více než ve stejném období loňského roku. Je však nutné brát v úvahu, že některé daně jsou sdílené. Na úrovni veřejných rozpočtů tak došlo k vyššímu nárůstu daňových příjmů o 51,3 miliardy korun. Pozitivní roli přitom sehrávají rostoucí mzdy a platy, které jsou doprovázeny růstem zaměstnanosti.


Na výdajové straně státního rozpočtu je patrný nárůst investic. V letošním roce se za deset měsíců proinvestovalo 79,5 miliardy korun, což je o 28,0 miliardy více než před rokem. Výrazné zlepšení je přitom patrné hlavně u čerpání evropských peněz. Rostly však i výdaje na sociální dávky, které se zvýšily oproti stejnému období loňského roku o 22,6 miliardy korun. Dominantní část dodatečných výdajů na sociální dávky tvořily důchody. Na platy státních zaměstnanců se vydalo o 11,5 miliardy korun více, což představuje meziroční nárůst o 13,4 procenta.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Díky lepšímu čerpání evropských fondů se v letošním roce podařilo navýšit státní investice o 28 miliard korun. Celková bilance státního rozpočtu se však kvůli růstu výdajů začíná zhoršovat."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top