investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Poznatky z letošního setkání akcionářů Berkshire Hathaway

15.05.2023

Duo Warren Buffett a Charlie Munger poskytli pohled na jejich investiční uvažování...

Hospodaření Berkshire Hathaway v prvním kvartále 2023

Během května se uskutečnila již tradiční schůze akcionářů společnosti Berkshire Hathaway, kde si akcionáři vyslechli krátký komentář Warrena Buffetta k hospodaření společnosti v prvním kvartále 2023. Konference trvala přes 5 hodin a největší část schůze byla věnována zodpovězení 60 otázek akcionářů Warrenem Buffettem a Charliem Mungerem. Tyto setkání v rámci Berkshire jsou široce sledovány mnoha investory po celém světě, neboť se jedná o příležitost nahlédnout do mysli nejlepších investorů na světě. Co se týče výsledků za první kvartál 2023, Berkshire Hathaway vykázala 13% růst provozního zisku meziročně, byl ohlášen plánovaný zpětný odkup akcií ve výši 4,4 mld. USD, pozice společnosti v Chevronu byla snížena o 20 % a její peněžní zásoby vzrostly na 130 mld. USD. Velký růst zisků zaznamenal pojišťovací segment společnosti, a to především díky výkonnosti dceřiné pojišťovny Geico.

Zajímavé odpovědi publiku

Buffett je toho názoru, že většina podniků budou letos vykazovat horší zisky než v roce minulém ve světle mimořádných událostí v posledních letech. Nicméně, pro Berkshire Hathaway předpovídá lepší zisky letos, díky pojišťovacím společnostem, které vlastní a jsou necyklické povahy. Také dražší dluh hraje do karet společnosti, která má velmi vysoké peněžní zásoby a může je investovat na peněžním trhu za vysoký úrok.

Na otázku, zda si myslí, že vládní pomoc vkladatelům zkrachovalé SVB banky byla správným krokem, odpověděl Buffett kladně. Bez vládní pomoci by totiž došlo k velmi negativním událostem, které by destabilizovaly celý finanční systém. Ze selhání bank obvinil chamtivost bankéřů, kteří podléhají nezodpovědnému jednání v honbě za ziskem. Na otázky ohledně bankovní situace v USA duo Buffett a Munger reagovali kritikou ohledně investiční povahy současných bankovních institucí. Dnes je zcela normální, že se banky věnují investičnímu bankovnictví, ale nebylo tomu tak vždy a prostředí, kde se banky snaží jedna druhou předehnat ve vygenerovaných ziscích vytváří zbytečné riziko pro akcionáře a klienty těchto bank. Buffett také zmínil, že od té doby, co se změnila povaha podnikání bank na přelomu století, není nakloněn investicím do bankovních firem.

Charlie Munger má chmurnější výhled pro trhy. Uvedl, že v důsledku rostoucí konkurence a potenciálně nižšího ekonomického růstu v další dekádě by si měli investoři zvyknout na prostředí menšího růstu, a tedy i návratnosti investic. Buffett ale dodal, že dobré příležitosti budou vždy, jelikož ty plynou z iracionálního chování investorů, které se s časem zvýšilo, díky monetární politice levných peněz. Dále si myslí, že konkurenční výhodou hodnotových investorů v dnešním prostředí může být i delší investiční horizont 5–20 let ve světě, kde se korporace a investoři příliš soustředí na to, co bude v dalším kvartále. Buffett dlouhodobě odrazuje od sázek proti americké ekonomice, a i nadále se tohoto názoru drží. Jeden z dotazů mířil na to, co by mohlo tento názor změnit, načež Buffett připustil, že demokracie v USA se musí změnit, především kvůli politickým roztržkám a extremismu. I přesto, že v současnosti se zdá být budoucnost zatížená mnoha problémy tak je optimistický. Stejně tak totiž se situace zdála být pesimistickou během občanské války v USA, kterou ale země přežila a od té doby silně prosperovala.

K analýze akcií Buffett zmínil, že při výběru investice není důležité mít detailní technické znalosti ohledně produktu, který firma vyrábí. Jako příklad uvedl, že on sám nemá podrobné znalosti o tom, jak fungují iPhony společnosti Apple, ačkoli se jedná o největší pozici (39 %) v portfoliu Berkshire Hathaway. Důležitější je podle něj chápat chování spotřebitele ve vztahu k produktu firmy a odvětví, rozumět, jak si firma stojí proti své konkurenci a jaká jsou její rizika. Jeden z akcionářů poznamenal, že prof. Aswath Damodaran je proti velkým pozicím v portfoliu, kdy jedna firma přerůstá do pozice 25 a více procent celé hodnoty portfolia. Byla to narážka na pozici Berkshire v Applu, která dosahuje zhruba 39% hodnoty celého portfolia společnosti. Buffett se nezdráhá velkých pozic v jedné firmě, protože „skutečně skvělých“ společností není podle něj na světě mnoho. Apple je podle jeho slov nejlepší firmou, kterou Berkshire vlastní. Kvalitu společnosti vysvětlil na příkladu chování spotřebitele, který je ochoten utratit poměrně vysokou částku za produkty Applu, které jsou zároveň velmi nezbytným zbožím pro dnešního spotřebitele. Munger se také vyslovil v tomto ohledu a zpochybnil moderní portfolio teorie a diversifikační praktiky. Argumentuje, že najít dobré společnosti je těžké a lze je spočítat na prstech, diversifikovat portfolio do většího počtu firem je tedy obyčejně kontraproduktivní. Sám by tedy raději investoval celé své portfolio do 2-3 nejlepších firem podle jeho uvážení než do široce diversifikovaného portfolia, údajně by tak snížil svoji chybovost. V investování je podle něj důležité vědět, kde končí naše vlastní kompetence.

Čím dál více se spekuluje o slábnoucí pozici amerického dolaru na mezinárodní finanční scéně, kvůli silnému rozvoji asijských zemí (především Číny), politicky motivovanému využívání dolaru a nezodpovědné monetární a fiskální politice USA. Spojené státy jsou zdaleka nejvíce zadluženou zemí na světě (31 bilionů USD, v poměru k HDP to činí 121 %) a aplikace amerických sankcí, prostřednictvím systému SWIFT odrazuje mnohé firmy a země od užívání amerického dolaru. Podle Buffetta v současné chvíli neexistuje měna, která by byla schopna nahradit americký dolar a zdůraznil svoji důvěru v americkou ekonomiku. Ovšem zmínil, že současná trajektorie USA v tomto ohledu není zdravá a přehnané tisknutí peněz není něco co lze snadno zvrátit.

Timur Barotov, analytik BHS

„Duo Warren Buffett a Charlie Munger poskytli pohled na jejich investiční uvažování a vyjádřili se k současným událostem na trzích.“

Timur Barotov, analytik BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top