investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Photon Energy loni zvýšila provozní zisk

12.02.2021

Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy zvýšila v loňském roce...

Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy zvýšila v loňském roce provozní zisk EBITDA o 3,2 procenta na 8,2 milionu eur (211 milionů korun). Tržby proti roku 2019 naopak klesly o 6,3 procenta na 28,3 milionu eur (727,5 milionu korun). Společnost o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Firma sdělila, že pandemie koronaviru měla na její loňské aktivity jen malý dopad.

Photon Energy uvedla, že loni postavila pro své vlastní portfolio fotovoltaické elektrárny s celkovou kapacitou 23 megawattů (MW). Soubor elektráren, pro které společnost zajišťuje provoz a údržbu se pak rozšířil o 34 MW.


"V australském městě Leeton jsou těsně před uvedením do provozu dvě velké elektrárny o celkovém výkonu 14,6 MW a na ostrově lorda Howa byla dokončena výstavba hybridního solárního systému s úložištěm energie. Významně jsme rovněž pokročili s projekty fotovoltaických elektráren v Maďarsku, Rumunsku a Polsku, kde celková kapacita aktuálně realizovaných projektů elektráren převyšuje 200 MW," oznámila firma.


Připomněla, že mezi významné události poslední doby patří vstup společnosti na hlavní trhy burz v Praze a Varšavě. Akcie se obchodují od úterý 5. ledna. Dosud byla Photon Energy obchodovaná na neregulovaných trzích obou burz – NewConnect ve Varšavě a Free Market v Praze.


"Stavíme na svých zkušenostech a stále se rozšiřujícím portfoliu realizovaných projektů. Vydáváme se na novou dobrodružnou cestu, kde se spojují technologie pro využití energie ze slunce, skladování energie a pro úpravu vody, abychom vytvořili širokou škálu přizpůsobitelných řešení pro zajištění dostatku elektřiny a vody," řekl dnes generální ředitel Photon Energy Georg Hotar.


Photon Energy Group poskytuje řešení pro solární energii a úpravu vody po celém světě. Své služby v oblasti solární energie dodává prostřednictvím společnosti Photon Energy. Ta od svého založení v roce 2008 postavila a uvedla do provozu solární elektrárny s celkovou kapacitou přes 100 MW a spravuje vlastní portfolio elektráren s kapacitou 74,7 MW.


V současné době má v Austrálii, Maďarsku, Polsku a Rumunsku rozpracované projekty s kapacitou 821 MW a po celém světě zajišťuje provoz, údržbu a monitoring fotovoltaických elektráren s kapacitou více než 300 MW. Druhou obchodní linií skupiny je Photon Water poskytující řešení pro čistou vodu, od úpravy a sanaci vod po studny a další vodní zdroje. Photon Energy N.V., holdingová společnost pro Photon Energy Group, je kótována na burzách ve Varšavě, Praze a Frankfurtu. Společnost má sídlo v Amsterdamu a kanceláře v Austrálii, Jižní Americe a po celé Evropě.


V Česku instalovaný výkon solárních elektráren od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle dat Energetického regulačního úřadu bylo na konci loňského prvního pololetí v ČR instalováno asi 2050 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. Při takzvaném solárním boomu se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.


Zdroj: ČTK



"Společnost BH Securities pomáhala administrovat emisi akcií Photon Energy N.V. při vstupu na pražskou burzu. Těší nás velký úspěch a s ním související růst ceny akcií této společnosti."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top