investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Pfizer plánuje investovat do rozšíření výroby v Belgii 1,2 miliardy eur

03.12.2022

Tento závod hrál klíčovou roli ve výrobě vakcíny proti covidu-19, kterou Pfizer vyvinul s německou biotechnologickou...

Americká farmaceutická společnost Pfizer investuje přes 1,2 miliardy eur (29,2 miliardy Kč) do rozšíření výroby ve svém závodě v belgickém městě Puurs. Tento závod hrál klíčovou roli ve výrobě vakcíny proti covidu-19, kterou Pfizer vyvinul s německou biotechnologickou společností BioNTech. Její produkce tam začala na konci roku 2020. V belgickém závodě, jehož počet zaměstnanců vzrostl z 2800 před pandemií na 4500, přibude díky novým programům 250 pracovních míst. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Ve čtvrtek Pfizer oznámil, že stejnou sumu, tedy 1,2 miliardy eur, investuje do rozšíření výroby ve svém závodě v Dublinu. Rozšíření výroby má v Irsku vytvořit 400 až 500 nových pracovních míst a zdvojnásobí kapacitu výroby důležitých látek používaných v biologických lécích. Pfizer loni v dublinském závodě začal vyrábět také složku pro svoji vakcínu proti covidu-19. Rozšíření výroby má být dokončeno v roce 2027.

"Vše je v souladu s růstem našeho výrobního programu," řekl Reuters Mike McDermott, který ve Pfizeru odpovídá za globální dodávky. "Když vezmete v potaz modely kapacity těchto dvou míst, zjistíte, že naše schopnost obsloužit tento růst pokulhává. Jedná se tedy o proaktivní investici," dodal.

Tržby společnosti Pfizer by v letošním roce podle očekávání mohly překročit sto miliard dolarů, což je více než dvojnásobek oproti období před pandemií. K nárůstu přispívají zejména prodeje vakcíny proti covidu-19 a léku paxlovid proti téže nemoci.

Je však možné, že prodeje vakcíny proti covidu-19 v příštích několika letech prudce poklesnou. Pfizer navíc po roce 2025 přijde o patentovou ochranu některých prodávaných léků, jako je například lék na rakovinu ibrance anebo přípravek na artritidu xeljanz.

Firma chce příští na trh uvést až 19 nových léků, včetně léků na ulcerózní kolitidu, migrénu a vakcíny proti respiračnímu syncytiálnímu viru (RSV).


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top