investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

O2 CR – může dnešní valná hromada O2 přinést něco nového?

17.12.2014

Může dnešní valná hromada O2 přinést něco nového? Snad jen údaj o aktuálních vlastnických poměrech v O2.

Může dnešní valná hromada O2 přinést něco nového?  Snad jen údaj o aktuálních vlastnických poměrech v O2.

Podle webu O2 CR akcionáři PPF vlastní ve společnosti 83,16% akcií a 84,61% podílu na hlasovacích právech. Čísla mohou být již drobně vyšší v důsledku probíhajícího omezeného odkupu od minoritních akcionářů.

Překvapením by byl případný nárůst podílu PPF v O2 vyšší než jedno procento. To by znamenalo, že došlo k dalším nákupům akcií mimo zmíněný odkup. Muselo by se jednat o transakce s většími institucionálními vlastníky, ale v tomto okamžiku se nám taková cesta zdá být málo pravděpodobná – to spíše až po ukončení celého odkupu v lednu příštího roku.

V každém případě majoritní akcionář bez potíží rozhodne výsledek jednání dnešní valné hromady. Že by se mělo jednat o výsledek pozitivní, tedy schválení finanční pomoci, která je na programu jednání,  asi není pochyb. Dá se říci, že kostky jsou vrženy.

Z podmínek finanční asistence stojí za to zopakovat  zhruba dvě skutečnosti:

a)       schvalovaná finanční asistence pro PPF (poskytnutí půjčky PPF) je ve výši 24,8 mld Kč,

b)      O2 si nicméně chce půjčit až 31,8 mld Kč v rámci syndikovaného úvěru (rozděleného na termínovou a revolvingovou část).

Účelem úvěru je především zmíněná finanční asistence pro PPF a dále konsolidace stávajícího zadlužení (rozumíme refinancování stávajícího dluhu za výhodnějších podmínek) a financování podnikatelské činnosti (rozumíme rozvojové investice).

Pro porovnání: k 30.9.2014 činila výše čerpaných dlouhodobých úvěrů 3 mld Kč, veškerá cizí pasiva představovala pak 20,2 mld Kč z celkové bilanční sumy 73,3 mld Kč.

Kurz akcií by měl zůstat netečný.

Kurz akcií s touto informací (o valné hromadě a o finanční pomoci) pracuje již déle, není proto důvod, aby konání valné hromady pro něj bylo nějakým silným impulzem.

Valná hromada obsahuje rovněž schválení změny stanov společnosti.

Jedná se zejména o úpravy umožňující další způsoby hlasování na valné hromadě  a úpravy řešící vztah představenstva a dozorčí rady, které v určitém ohledu dávají představenstvu prostor zacházet s větším objemem majetku a investic.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top