investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

NWR – opatrně s radostí, že dohoda s věřiteli je na světě

04.06.2014

Společnost NWR se podělila s veřejností o radost, že dohoda s věřiteli je plus mínus na světě a jejímu návrhu bude zasvěcen zítra (5.6.) celý konferenční hovor. Podle našeho názoru si pozitivní zpráva zaslouží pozornost a střízlivé hodnocení ...

NWR je nasměrována ven z krize, ale zdaleka ji nemá za sebou

Společnost NWR se podělila s veřejností o radost, že dohoda s věřiteli je plus mínus na světě a jejímu návrhu bude zasvěcen zítra (5.6.) celý konferenční hovor. Podle našeho názoru si pozitivní zpráva zaslouží pozornost  a střízlivé hodnocení, protože k jejímu naplnění je třeba ještě splnit několik podmínek a do září, kdy má být vše hotovo,  je ještě relativně daleko.

 

Přesto se ptejme, jaké závěry se dají učinit:

a)      každý posun v dohodě s věřiteli je v principu plusem. Návrhem dohody s věřiteli se posiluje prostor, ve kterém může společnost dále fungovat, a hrozba, že se chytí do pasti likvidity, klesá.

b)      jde stále o proces s více méně otevřeným koncem, neboť realizace všech opatření obsahuje několik podmínek, které musí být splněny (např. nalezení dalších upisovatelů na 25 mil. EUR), a definitivní úspěch nebo neúspěch bude vidět až na podzim v září, kdy firma počítá, že veškeré kroky a změny budou uskutečněny.

A co především, jde o návrhy, které v některých ohledech nemají zatím beze zbytku dostatečnou většinovou podporu. Platí to zvláště v případě držitelů nezajištěných dluhopisů, kteří by ztratili asi nejvíce. Bude se ale stále jednat a do podzimu může být třeba hotovo.

c)      snížení objemu dluhopisů z 775 na 450 mil., tedy o 325 mil. EUR, představuje pokles celkového dluhu o -40% na cca 485 mil. EUR  (dle výsledků ke konci třetího čtvrtletí).

d)      zvýšení základního kapitálu až o 185 mil. EUR přinese částečně hotovost, částečně se bude jednat o kapitalizaci dluhopisů.

Co je podstatné, zvýšení kapitálu zatím nezmění skutečnost, že společnost má záporné vlastní jmění.

e)      spoléhá se na obrat cen uhlí. Komentáře k chystaným opatřením i časový interval, který je ponechán na jejich provedení, může napovídat, že se spoléhá na budoucí obrat v cenách uhlí. Všechna opatření by pak mohla být stravitelnější. Naděje je relativně velká. Ekonomické oživení a signály odjinud z energetického sektoru ukazují na převládající názor, že ceny uhlí jsou na svém dně.

f)       75 mil. EUR od BXR není podle našeho názoru asi zas až tolik z pohledu potřeb společnosti a možná i budoucího postavení BXR v akcionářské struktuře. V tento okamžik nelze říci, jak bude vypadat nová akcionářská struktura společnosti a jaký podíl bude mít BXR a zda by to hypoteticky nemohl být počátek jeho odchodu z NWR (BXR nicméně již dříve deklarovala stále dlouhodobý zájem zůstat). Další akciové ředění může být spojeno s konvertibilitou nově vydávaných dluhopisů.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top