investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

USA pohrozily rakouské RBI omezením přístupu k svému finančnímu systému

15.05.2024
bankainvesticeruskousa

Ranní zpravodaj: Čistý zisk firmy ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o čtvrtinu

14.05.2024
S&P500akciedow jonesnasdaqČEZ

Nové ceny uhlí nejsou asi ideálním argumentem pro jednání NWR s věřiteli

24.04.2014

Pokud NWR jedná v současné době s věřiteli o restrukturalizaci dluhu, pak se mu k tomu více hodí argument dohody se státem o Paskovu, než nové ceny uhlí sjednané pro druhý kvartál. Ceny produkce pro druhé čtvrtletí totiž klesly.

Pokud NWR jedná v současné době s věřiteli o restrukturalizaci dluhu, pak se mu k tomu více hodí argument dohody se státem o Paskovu, než nové ceny uhlí sjednané pro druhý kvartál. Ceny produkce pro druhé čtvrtletí totiž klesly. U koksovatelného uhlí jsme očekávali budoucí pokles cen mezi -3 až -4% za celé druhé pololetí, což se při poklesu o -6% v samotném druhém kvartále prakticky naplnilo. U energetického uhlí byl pokles vyšší než námi odhadovaných -1 až -2%. Ale je to díky úspěšnějším cenám v prvním čtvrtletí, které byly vyšší (60 euro/t).

Pokles cen v druhém kvartále ale není nijak dramatický, zvláště, když se zdá, že nižší realizační ceny koksovatelného uhlí přináležejí o něco horšímu mixu, tedy mírně slabší kvalitě prodávaného uhlí.

Pokles se dal očekávat a nevybočil mimo průměrná oslabení cen na evropských a světových trzích. Právě tyto ceny v dubnu jeví určité posílení. To by mohlo být dobrým znamením pro příští měsíce a ve třetím čtvrtletí by se ceny uhlí NWR mohly otočit směrem vzhůru. Taková naděje by naopak mohla trochu pomáhat NWR získávat věřitele na svou stranu.

Jaký osud postihne dluhy NWR se asi hned tak nedozvíme. Společnost sice zveřejnění své čtvrtletní výsledky 15.května a jistě při té příležitosti takový dotaz padne. Věřitelé ale mohou chtít vidět finanční spoluúčast akcionářů na řešení situace firmy a shánění peněz na případné kapitálové posílení společnosti a její oddlužování bude ještě nějakou dobu trvat. Pokud by se dohoda objevila dříve, byl by to asi úspěch.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top