investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nízké ceny ropy: Saúdská Arábie trpí, Česká republika jásá

02.02.2016

Ceny ropy již řadu měsíců klesají. V předminulém týdnu se dokonce severoamerická ropa WTI prodávala i pod 27 dolarů za barel...

Ceny ropy již řadu měsíců klesají. V předminulém týdnu se dokonce severoamerická ropa WTI prodávala i pod 27 dolarů za barel. Co poklesy cen způsobilo, koho nejvíce bolí, a kdo tím naopak získává? A za jakých podmínek mohou na ropě vydělat investoři?

Tržní cena ropy je výslednicí mezi nabídkou a poptávkou. Spotřeba ropy se každoročně zvyšuje, nicméně těžba zaznamenala vyšší tempo růstu. Zejména v USA se produkce ropy dostala na úroveň, kterou tam nepamatují od 70. let. Za současnými cenami je proto třeba hledat vyšší nabídku, která je způsobena vyšší těžbou, než je spotřeba. Jde o boj mezi státy sdruženými do OPEC a jinými producenty, určitý vliv mají rovněž obavy ze zpomalování vývoje v Číně, byť na rozdíl od jiných komodit poptávka po ropě stále roste.

Nízké ceny ještě podle analytiků nějakou dobu zůstanou. Vysvětlují to faktem, že OPEC v prosinci nezasáhl a neomezil svou produkci, a v očekávání příchodu íránské ropy na trh se začaly zvyšovat sázky na pokles. „Trhem totiž hýbe nejen obchodování mezi producenty ropy a odběrateli, ale také velké množství finančních spekulantů,“ popisuje situaci analytik BHS Jiří Zendulka.

Je reálné, že ceny na nízkých úrovních ještě nějakou dobu vydrží, protože hráči, kteří vstoupili do boje o trh, jsou schopní přijmout tvrdé podmínky trhu. Ať už jde o vrtné společnosti v USA, kde je ekonomická rentabilita těžby z břidlic v průměru nad 60 dolarů za barel, nebo státy OPEC. Všechny to bolí, ale nikdo nechce boj o trh vzdát.

Vítězové a poražení 

Ze současných cen ropy významně profitují dovozci, tedy země jako Česká republika. Nízké ceny omezují inflaci. Promítají se do příjemných cen benzinu a nafty u pump, ale také prakticky do všech výrobních sfér, nejen do chemického průmyslu. Třeba silová elektřina od počátku roku na burze zlevnila o 20 %. Firmy mají nižší náklady, dosáhnou tedy vyššího zisku, mohou napomoci ke zvýšení mezd a k větším útratám spotřebitelů atd.

Producenti jsou na tom přesně opačně. Mezi poražené v nejvyšší míře patří Rusko či státy Latinské Ameriky, které jsou na exportu ropy a dalších surovin závislé. Potíže má ale i Saúdská Arábie, jež má nejnižší náklady na těžbu. I když je pro ně současná situace přijatelnější než pro ostatní země, ani Saúdská Arábie si nemůže dovolit tyto ceny dlouhodobě.

Současné nízké ceny přinášejí ještě jedno riziko. Už druhým rokem klesají investice do průzkumu nových nalezišť, což může mít do budoucna negativní dopad na produkci. Nebudou připravena nová ložiska, poptávka bude převyšovat nabídku, což může přinést přesně opačný efekt než dnes – nárůst ceny.

Jak se připravit na změnu?

Budoucí vývoj lze předpovědět podle tří scénářů: nejpravděpodobnější je, že se cena bude dlouhodobě pohybovat v rozmezí 40–60 dolarů. Druhou možností je, že se ceny udrží v rozmezí 25–35 dolarů za barel do doby, než dojde k navýšení poptávky. Skokové zdražení nad 100 dolarů analytici neočekávají. „Saúdská Arábie při sestavování rozpočtu počítala s cenou ropy 37 dolarů za barel. Ceny v hladině kolem 30 dolarů jsou tedy reálné,“ upozorňuje analytik BHS Petr Hlinomaz.

Podle analytiků je právě teď vhodná doba pro investice do ropy. Lze očekávat, že letos dojde k obratu vývoje ceny tak, jak jsme tomu byli svědky naposledy po podobném propadu cen na přelomu let 2008 a 2009. Stane se tak v okamžiku, kdy trh bude přesvědčen o zlomu mezi nabídkou a poptávkou, k němuž by letos mělo dojít.

Na očekávané budoucí navýšení cen je přitom možné se připravit. „Obchodníci mohou využít futures kontraktů, tedy dohod o nákupu a prodeji určitého množství ropy či benzinu k určitému datu za stanovenou cenu. Pro běžného investora jsou vhodné fondy zvané ETF (Exchange Traded Funds). Jde v podstatě o veřejně obchodované fondy, jejichž majetek odráží pohyby podkladového aktiva – akcie, měny, komodity – v tomto případě ceny ropy. Lze jimi běžně obchodovat stejným způsobem jako s akciemi,“ přidává Jiří Zendulka tip na zajímavou investici.

Zajímavost závěrem. Analytici vysledovali silnou a překvapivou souvislost mezi vývojem amerických akcií a ceny ropy. Když si tedy koupíme akcie, mimoděk zároveň spekulujeme na cenu ropy. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top