investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Nissan a Mitsubishi potvrdily investici do divize elektromobilů Renaultu

06.12.2023

Divizi chtějí využívat pro vývoj elektromobilů pro evropský trh...

Dlouholetí partneři francouzského Renaultu, japonské automobilky Nissan a Mitsubishi, potvrdili investici do divize francouzské automobilky nazvané Ampere, která se zabývá výrobou elektromobilů. Divizi chtějí využívat pro vývoj elektromobilů pro evropský trh. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž oznámení potvrzuje, že aliance automobilek je volnější a zaměřuje se na regionální spolupráci.

Nissan a Mitsubishi potvrdily, že do společnosti Ampere, která byla vyčleněna z Renaultu a příští rok má vstoupit na burzu, investují až 600 milionů eur (14,6 miliardy Kč), respektive 200 milionů eur.

Nissan se ve společnosti Ampere stane strategickým investorem, uvedl šéf japonského podniku Makoto Učida. Dodal, že Nissan bude moct používat inovace softwaru a konektivity této divize pro elektromobily i na jiných trzích mimo Evropu.

Ampere vyvine a následně bude vyrábět elektrickou verzi kompaktního Nissanu Micra pro evropský trh a středně velký elektrický sportovně-užitkový vůz (SUV) pro Mitsubishi. Šéf Renaultu Luca de Meo uvedl, že Ampere sníží náklady na výrobu modelu Micra pro Nissan o 50 procent. Partneři také potvrdili společné projekty v Latinské Americe a v Indii.

V září Renault, Nissan a Mitsubishi ukončily dohodu o společném nákupu, což jim podle jejich sdělení umožní soustředit se na jednotlivé projekty a rychleji se přizpůsobit regionálním rozdílům na automobilových trzích. Koncem července Renault a Nissan po měsících jednání finalizovaly podmínky restrukturalizované aliance.

Renault a Nissan se dohodly, že francouzská automobilka podíl ve svém japonském partnerovi sníží na 15 ze současných přibližně 43 procent. Renault převede 28,4 procenta akcií Nissanu do francouzského trustu, čímž se oba partneři stanou v rámci aliance rovnocennými.

Partnerství Nissanu a Renaultu vzniklo v roce 1999, kdy Renault zachránil Nissan před hrozícím bankrotem. V roce 2016 se k nim připojila automobilka Mitsubishi. Aliance se otřásla v základech v listopadu 2018, když byl šéf Nissanu Carlos Ghosn zatčen kvůli obvinění, že zneužíval firemní peníze a nepřiznával všechny příjmy. Ghosn vedl i Renault a řídil také alianci mezi oběma automobilkami a Mitsubishi.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top