investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Německo chce očkovat proti covidu již v letošním roce

23.11.2020

Německo chce být připraveno očkovat proti koronaviru ještě v prosinci. Dnes to během...

Německo chce být připraveno očkovat proti koronaviru ještě v prosinci. Dnes to během návštěvy sasko-anhaltského města Dessau-Rosslau u výrobce vakcín IDT Biologika prohlásil ministr zdravotnictví Jens Spahn. Je přesvědčen, že proočkovat populaci, aby bylo možné pandemii porazit, se podaří ještě před koncem nadcházejícího roku. Spahn rovněž oznámil, že Německo si od IDT Biologika koupí nejméně pět milionů vakcín.

"Můžeme doufat, že podle aktuální situace bude v prosinci vydáno první povolení (pro vakcíny). Data vypadají dobře, hodnotí to tak nejen americké, ale i evropské úřady," řekl Spahn. "Jako vláda jsme se spolkovými zeměmi zajedno, že musíme být připraveni. Jen těžko bychom mohli Němcům vysvětlit, že vakcína sice je, ale my nemáme potřebnou infrastrukturu k očkování," uvedl. Dodal, že se nakonec může stát, že první vakcíny budou nakonec schváleny až na začátku příštího roku, ale i tak je nutné se začít připravovat.


Někteří experti hovoří o tom, že proočkování populace na úroveň, kdy se šíření koronaviru prakticky znemožní, potrvá nejméně rok. Spahn nicméně věří, že ochrany populace se podaří dosáhnout dříve než do konce roku 2021. Uvedl, že některé vakcíny nevyžadují hluboké zmrazení, takže jejich aplikaci v běžných ordinacích praktických lékařů nebude nic bránit. "A pak to půjde rychle. Nezapomeňte, že každý rok je během několika týdnů naočkováno proti chřipce až 20 milionů lidí," uvedl Spahn o situaci v 83milionovém Německu.


Spahn na dnešní tiskové konferenci rovněž oznámil, že německá vláda si od IDT Biologika koupí nejméně pět milionů vakcín a že předem zaplatí 30 milionů euro. Společnost IDT Biologika je jednou ze tří německých firem, které vláda ve vývoji vakcíny finančně podpořila.


Nejvíce - 375 milionů eur - obdržela společnost BioNTech spolupracující s americkou firmou Pfizer, jejichž vakcína již v USA o povolení požádala. Společnost CureVac z Tübingenu, jejíž vakcína je před začátkem závěrečné třetí fáze testování, získala 252 milionů eur. Firmu IDT Biologika podpořila vláda 113 miliony eur.


Vakcína od IDT Biologika prošla první fází testů, kdy se hodnotí snášenlivost. "Očkovací látka byla snášena velmi dobře," řekl šéf společnosti Jürgen Betzing.


Zatímco CureVac a BioNTech vyvinuly vakcínu na bázi mRNA, která je založená na genetické informaci viru, IDT Biologika pracuje na vektorové vakcíně. V takovém případě se využívá například nepatogenní virus, v jehož genu je kód produkce protilátek.


Zdroj: ČTK



"Zprávy o pokrocích ve vývoji vakcín proti koronaviru výrazně zlepšily náladu na trzích. To se projevilo nákupy rizikových aktiv. Ukazuje se, že vývoj vakcín proti koronaviru nahrává především value akciím, kterým se v průběhu koronavirové krize příliš nedařilo. Naopak růstové akcie z technologického sektoru, které z koronavirové krize profitovaly, reagují zdrženlivěji."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top