investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Německá vláda by mohla získat většinu v největším dovozci ruského plynu

14.09.2022

Firma to dnes uvedla v prohlášení jako jednu z možných cest další stabilizace společnosti...

Německá vláda by mohla získat většinový podíl ve společnosti Uniper, což je největší německý dovozce ruského plynu. Firma to dnes uvedla v prohlášení jako jednu z možných cest další stabilizace společnosti, která se kvůli omezení dodávek ruského plynu a zdražení této energetické suroviny dostala do existenčních problémů. Zda spolková vláda navýší svůj nynější 30procentní podíl v Uniperu, ale ještě nebylo rozhodnuto.

Uniper, jehož mateřskou společností je finská firma Fortum, požádal v červenci německou vládu o pomoc. Společnost tehdy uvedla, že je třeba zastavit kumulaci ztrát a zajistit likviditu. Německá vláda následně oznámila, že ve společnosti Uniper převezme zhruba 30procentní podíl, aby zabránila jejímu úpadku.

Podle Uniperu nyní firma, Fortum a vláda jednají o dlouhodobé stabilizaci a kvůli pokračujícím nejistotám zvažují i alternativní kroky včetně přímého kapitálového navýšení. "To by vedlo k výrazné většinové účasti spolkové vlády v Uniperu. Doposud nebylo přijato žádné rozhodnutí, které by vedlo nad rámec stabilizačního balíčku z července," uvedla společnost.

Společnost Uniper v prvním pololetí prodělala 12,3 miliardy eur (zhruba 300 miliard Kč). Firmu tvrdě zasáhl pokles dodávek ruského plynu, který ji donutil k nákupům suroviny jinde a za mnohem vyšší ceny. Německá vláda kvůli tomu musela podniknout kroky k záchraně podniku a hodnota státní pomoci se již vyšplhala na 19 miliard eur (466 miliard Kč).

Uniper podle informací agentury Reuters zvažuje, že bude u švédského arbitrážního soudu požadovat po ruské plynárenské společnosti Gazprom odškodné ve výši miliard eur za neoprávněné omezování dodávek.

Situace s dodávkami ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko letos v únoru zahájilo vojenský útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko omezování dodávek zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické komplikace jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top