investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Německá chřipka nakazila český průmysl

09.05.2019

Průmyslová produkce v březnu letošního roku meziročně vzrostla o 0,1 procenta...

Průmyslová produkce v březnu letošního roku meziročně vzrostla o 0,1 procenta. V meziměsíčním srovnání však průmyslová produkce poklesla o 0,1 procenta. Ke špatným výsledkům přispělo především odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Nedařilo se ani odvětví opravy a instalace strojů a zařízení.

Pozitivní zprávou je, že meziročně vzrostly tržby z průmyslové činnosti o 5,4 procenta, což vytváří firmám prostor pro investice a růst mzdových nákladů. Rovněž pozitivní je růst hodnoty nových zakázek, která v březnu meziročně vzrostla o 6,0 procenta. Díky rostoucí hodnotě nových zakázek se český průmysl lépe vypořádá se slabšími výsledky z Německa, které doléhají na naše hospodářství.

 

Naopak české stavebnictví dynamicky roste. V březnu 2019 došlo k meziročnímu růstu stavební produkce o 11,6 procenta. Výrazný růst byl zaznamenán u pozemního stavitelství, kde stavební firmy evidují vyšší zájem ze strany klientů kvůli přemrštěným cenám na realitním trhu. Ještě lépe se dařilo inženýrskému stavitelství, kde došlo k meziročnímu růstu produkce o 18,5 procenta.

 

České stavebnictví však trápí systémový problém. Ten spočívá ve špatně nastaveném stavebním zákoně a katastrofálním fungování stavebních úřadů, které stále vychází z principů minulého století.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Zpomalování německé ekonomiky má negativní vliv na rozvoj českého průmyslu. Výraznějšímu růstu průmyslu brání špatně nastavená exportní politika, v rámci které věnujeme příliš mnoho úsilí produktům s nízkou přidanou hodnotou. Místo toho bychom se měli zaměřit na export finálních produktů na koncové trhy."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top