investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nárůsty cen brání dokončování staveb

08.11.2021

Stavební produkce v září letošního roku zaznamenala meziroční růst o 2,2 procenta. Rostla však pouze...

Stavební produkce v září letošního roku zaznamenala meziroční růst o 2,2 procenta. Rostla však pouze produkce v rámci pozemního stavitelství. Produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně klesla o 3,6 procenta. Stavebnictví nadále trápí nedostatek pracovních sil a stavebních materiálů. Navíc kvůli prudkému zdražování dochází k přeceňování zakázek, což vede k jejich odkládání.

Stavební úřady v září vydaly 7 509 stavebních povolení. To bylo o 1,0 procenta více než před rokem. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 34,0 miliardy korunu. Aktuálně existuje dostatek projektů s vydanými stavebními povoleními. Úzké hrdlo se však nachází na straně stavařů, kteří nestíhají realizovat povolené stavby za plánované rozpočty.

 

Podcast - BHS Insights

08.11.2021 - Nárůsty cen brání dokončování staveb

Délka: 00:00:00


00:00:00


Počet zahájených bytů v září meziročně vzrostl o 57,3 procenta. Počet dokončených bytů však klesl o 10,2 procenta. To dokládá, jak je v inflační době obtížné dokončovat rozpracované projekty. Patrné je to hlavně u dokončování rodinných domů, kde počty klesají již pět měsíců v řadě.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Realitní trh dál sužuje akutní nedostatek nemovitostí nabízených k prodeji, což vede ke skokovému růstu cen. Ten by do budoucna mohl být zmírněn zvyšujícími se úrokovými sazbami na hypotékách, které mohou odradit nové zájemce o pořízení vlastního bydlení. Snížení zájmu na hypotečním trhu by však nemělo vést k poklesu cen nemovitostí.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top