investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Mazda investuje 1,5 bilionu jenů do elektrifikace

22.11.2022

Firma dál zvýšila cíl prodeje elektromobilů až na 40 procent svého celkového světového prodeje...

Japonská automobilka Mazda Motor dnes představila plán výdajů 1,5 bilionu jenů (přes 251 miliardy Kč) na elektrifikaci svých vozidel. Zvažuje také investice do výroby baterií. Informovala o tom agentura Reuters. Firma dál zvýšila cíl prodeje elektromobilů až na 40 procent svého celkového světového prodeje do roku 2030.

Automobilky po celém světě kvůli přísnějším ekologickým předpisům vynakládají miliardy dolarů na zvýšení výroby elektromobilů a baterií do nich. Investiční plán Mazdy navazuje na podobná letošní oznámení domácích konkurentů, jako jsou Toyota a Honda, které čelili kritice kvůli pomalému přechodu na elektrická auta.

"Budeme podporovat zavádění elektromobilů poháněných baterií a zvážíme investice do výroby baterií. Odhadujeme, že od roku 2030 se podíl elektromobilů na celosvětových prodejích Mazdy zvýší na 25 až 40 procent," uvedla Mazda v prohlášení. Její předchozí cíl prodeje elektromobilů byl 25 procent z celkových prodejů do roku 2030.

Investici Mazda plánuje společně s partnery a bude použita na výzkum a vývoj, řekl novinářům Akira Koga z vedení automobilky. Harmonogram ale neupřesnil, podle něj bude záležet na tom, jak rychle elektrovozy nabudou na popularitě.

Na vývoji a výrobě elektrických pohonných jednotek bude Mazda spolupracovat se sedmi společnostmi, například s japonským výrobcem elektronických součástek Rohm. Automobilka uzavřela dohodu o dodávkách baterií pro své elektromobily vyráběné v Japonsku s domácím výrobcem Envision AESC, uvedl šéf automobilky Akira Marumoto.

Ve finančním roce, který skončí v březnu 2026, chce Mazda dosáhnout čistých tržeb 4,5 bilionu jenů. V porovnání s posledním finančním rokem, který se uzavřel letos v březnu, by to byl nárůst zhruba o 45 procent.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top