investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Lokalizace dalšího růstu v asijském regiónu

03.03.2023

Ekonomický růst v severnějším regiónu Asie může brzy nabrat na síle...

„Ekonomický růst v severnějším regiónu Asie může brzy nabrat na síle podle výzkumu Goldman Sachs,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Podle zprávy Goldman Sachs Research by se díky opětovnému otevírání Čínské ekonomiky a hospodářskému oživení v Koreji mohlo těžiště asijských akciových trhů přesunout na sever, mimo Indii a země ASEAN. Tento posun již začal silnou výkonností akciových trhů v severní Asii na začátku roku a k polovině roku by mohl nabrat na síle, protože až zvyšování sazeb dosáhne vrcholu, trhy začnou očekávat oživení globálního růstu v roce 2024 a americký dolar bude pokračovat v oslabování. To by se projevilo výrazně vyšším zisky v regiónu. Investoři již začali toto očekávání předobchodovávat, což se projevuje i na cenách akcií.

Podle zprávy hrají roli dva velké faktory: načasování uvolnění politiky zvyšování úrokových sazeb ze strany amerického Fedu a opětovné otevření Číny po uvolnění její přísné Covidové politiky. Analytici GS očekávají, že sazba federálních fondů dosáhne svého vrcholu během druhého čtvrtletí, což označují za potenciální inflexní bod pro asijské akciové trhy vzhledem k vlivu, který má americká měnová politika na asijské akcie.

Autoři také poznamenávají, že zatímco dolar bude v příštích třech až šesti měsících pravděpodobně posilovat, očekávají, že k polovině roku dosáhne svého vrcholu a poté do jeho konce oslabí. To by bylo dobrým znamením pro akcie v asijsko-pacifickém regionu, protože historicky existuje silná inverzní korelace mezi americkým dolarem a výkonností regionálních akcií. Podle analytiků Čína může být dobrou sázkou s potenciálním růstem o 17 % do konce roku s tím, že dřívější odhady byly konzervativnější. Ještě zajímavější by mohla být Jižní Korea, která může brzy získat status rozvinuté ekonomiky, což zvýší investice do lokálního finančního trhu. Potenciál pro tuto zemi je až 50 % růst v letošním roce. V případě Tchaj-wanu analytici varují, že existují velká politická rizika a Indie, ačkoliv zdravě růstová země, má silně naceněné akciové tituly. Také varují před velkým zpomalením v Austrálií, Indonésií, Malajsií a Filipínách. Naopak v příštím roce očekávají vysoký růst v Singapuru.

Sektorově autoři poukazují na příležitosti ve vybraných hodnotových cyklických odvětvích - energetice a automobilovém průmyslu. s vybranou expozicí vůči technologiím a polovodičům a také některým defenzivním odvětvím, jako jsou telekomunikace. Autoři snižují svůj výhled pro bankovní sektor vzhledem k očekávanému vrcholu zpřísňování měnové politiky v nadcházejících čtvrtletích.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top