investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Lidé se omezují i při nákupu potravin

08.11.2022

V září došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 5,6 procenta...

V září došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 5,6 procenta. Lidé pokračují ve snižování spotřeby a připravují se na příchod krize. To se negativně odrazí na vývoji hrubého domácího produktu. Lze proto očekávat, že růst ekonomiky bude dál brzdit a je dokonce možné, že skončíme v recesi. Na druhou stranu snižování spotřeby bude přispívat k tlumení inflačních tlaků.

Lidé začínají šetřit na nákupu potravin. Nejlépe je to patrné u specializovaných prodejen s potravinami, kde tržby klesly o 9,6 procenta. V těchto typech obchodů se většinou prodávají kvalitnější a cenově hůře dostupné potraviny. Lidé se více orientují na akční nabídky ve velkých supermarketech. Ty rovněž hlásí pokles tržeb, který je však mírnější 

Do budoucna lze očekávat, že lidé budou odkládat drahé nákupy se zbožím dlouhodobé spotřeby. To se může negativně projevit například na prodeji motorových vozidel, jejichž výroba je zásadní pro českou ekonomiku. Aktuální data však zatím hovoří o meziročním růstu tržeb za prodej motorových vozidel o 2,8 procenta.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Vzhledem k prudkému zvyšování cen dochází k omezování spotřeby, což se negativně projevuje na tržbách obchodníků. Lidé se ještě více orientují na akční nabídky a často preferují nákupy nejlevnějších variant nabízených produktů.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top