investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Které tituly na pražské burze mohou představovat zajímavou příležitost?

05.04.2017

Hlavní téma na další léta vidíme v zastavení poklesu úrokových sazeb, což prospěje titulům z finančního sektoru.

Hlavní téma na další léta vidíme v zastavení poklesu úrokových sazeb, což prospěje titulům z finančního sektoru. Dalším tématem bude pozvolný růst cen energií, např. elektřiny a ropy, a zatřetí se bude dařit technologickým akciím, které v našem regionu na veřejně obchodovaném trhu bohužel moc zastoupeny nejsou. Z těchto témat vyplývá tento výběr titulů:

Moneta Money Bank

Akcie jsou podhodnocené vůči svým hlavním konkurentům Erste Bank a Komerční banka, ale valuace je atraktivní zejména vůči ostatním akciovým sektorům a zemím, kde se násobky zisků pohybují výrazně výše i při srovnatelném očekávaném budoucím růstu. Negativní sentiment sektoru bank z roku 2008/2009 postupně opadá a celý sektor bude profitovat z konce snižování úrokových sazeb. Konkrétně Monetě prospěje i současné ozdravení úvěrového portfolia a expanze v sektoru úvěrů malým a středním firmám.

Vienna Insurance Group

Akcie VIG se obchodují za zhruba desetinásobek letošních očekávaných zisků, tedy velmi atraktivní valuace, která navíc nezohledňuje předpoklad alespoň mírné normalizace úrokových sazeb směrem nahoru, která by postupně vedla k možnosti Vienna Insurance reinvestovat pojistné vklady za atraktivnějších výnosových podmínek nebo s menším rizikem.

Erste Bank Group

Erste je podobný příběh jako Moneta, mírně vyšší valuace, ale pořád atraktivní. Erste několik let postupně ozdravovala svou bilanci aktiv a úvěrů a je teď mnohem silnější než před lety. Regionálně má Erste rozmanitější portfolio než Moneta, nejen české, ale i rakouské. A k tomu menší expozice do různých zemí jihovýchodní Evropy.

ČEZ

ČEZ má za sebou několikaleté investorské martýrium, kdy cena akcií výrazně klesla v důsledku prudkého poklesu cen energií, zejména elektřiny a ropy. Pokles cen na těchto trzích se zastavil a trend v nejbližších letech bude spíše opačný, tedy ceny energií by měly pozvolna růst. To by mohlo podpořit i akcie ČEZu. Rizikem jsou možné změny ohledně dividendy a možné rozdělení firmy v souvislosti se zvažovanou stavbou nového jaderného reaktoru.

Unipetrol

Dalším zajímavým energetickým titulem, v oblasti zpracování ropy, je Unipetrol. Rafinérské marže mohou výrazně kolísat a cena akcií zažila výrazný růst, takže může být lepší přikupovat opatrně a s hlavním nákupem počkat na případný krátkodobý pokles ceny akcií. Ale firma je určitě zajímavá a perspektivní. Rizikem je nižší likvidita a majoritní vlastník PKN.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top