investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

USA pohrozily rakouské RBI omezením přístupu k svému finančnímu systému

15.05.2024
bankainvesticeruskousa

Ranní zpravodaj: Čistý zisk firmy ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o čtvrtinu

14.05.2024
S&P500akciedow jonesnasdaqČEZ

Kam se vydá výsledková sezóna v USA?

14.04.2014

Dnes podle tradice začíná výsledková sezóna v USA (za první čtvrtletí tohoto roku) zveřejněním výsledků třetího největšího světového producenta hliníku, společnosti Alcoa. Čtvrtletní zisk na akcii se očekává na +0,5 USD/akcii

Dnes podle tradice začíná výsledková sezóna v USA (za první čtvrtletí tohoto roku) zveřejněním výsledků třetího největšího světového producenta hliníku, společnosti Alcoa. Čtvrtletní zisk na akcii se očekává na +0,5 USD/akcii (dle průzkumu agentury Bloomberg). Trhy budou napjaté, zda Alcoa projde testem zisku, když na konci loňského roku nenaplnila zisková očekávání.

Současně je to tradičně první větší indikátor, kam se mohly letošní výsledky amerických firem v prvním čtvrtletí posunout. Na to nemůže odpovědět Alcoa sama, ale po ní budou v příštích týdnech následovat reporty dalších firem (tabulka termínů publikace výsledků vybraných firem z indexu S&P500 je součástí Kurýru BHS věnovaného startu výsledkové sezóny USA v analytické sekci BHS na http://www.bhs.cz).
 
První čtvrtletí tohoto roku by mělo americkým titulům opět přinést růst zisku na akcii (EPS), i přesto, že odhady s postupem času klesají. Tituly zařazené do indexu S&P500 by měly dohromady vygenerovat čtvrtletní EPS ve výši 28,7 dolaru na akcii, tj. o cca 1% výše proti Q4/13 a o necelých 9% výše proti stejnému období loňského roku.
 
Očima ukazatele EPS tedy nebude tolik vidět účinky letošní tuhé zimy. Její dopad by měl více vyniknout v celkovém objemu (čistých) zisků, tedy součtu zisků za všechny tituly v S&P500, neboť ten by mohl dokonce klesnout. Odhady se pohybují minimálně na -1,2%v porovnání s Q1/13. Vysvětlení očekávaného růstu EPS může být pak v menšímu počtu akcií v oběhu (díky zpětným nákupům akcií - buyback)
 
Zda bude za vším stát „jen“ tuhá zima se pozná v komentářích věnovaných očekávání firem do konce tohoto roku. Pak teprve bude možno odhadnout, zda současný odhad růstu EPS (pro tituly v S&P500) ve výši 8% je ospravedlnitelný.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top