investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jay Powell poslal akcie z Jackson Hole hluboko do červených čísel

29.08.2022

Týdenní report analytika BHS

Akciové trhy neměly v pátek dostatek času reagovat na mírně pozitivní inflační data.

KLÍČOVÉ UDÁLOSTI

  • Jestřábí poznámky předsedy Fedu Jaye Powella na výroční konferenci v Jackson Hole se akciovým trhům nelíbily.
  • Druhý odhad údajů o HDP za Q2 ukázal, že ekonomika poklesla o něco méně a že HDP mírně rostl. Pohled na průměr obou ukazatelů ukazuje, že americká ekonomika rostla v první polovině roku jen mírně.
  • Prezident Biden oznámil podrobnosti o velmi očekávaném plánu odpuštění studentských dluhů, který promine až 20 000 dolarů federálního studentského dluhu na dlužníka.
  • Snížení studentského dluhu bude stimulující pro lidi, kteří dostávají úlevu, a mohlo by přilít další oheň k současným inflačním tlakům, což by práci Fedu značně ztížilo.


USA - Powell neoddiskutovatelně stojí za další měnověpolitickou restrikcí Fedu

GRAF 1: HDP-GDI, ukazuje čtvrtletní růst výstupu měřený HDP a GDI a poté průměr obou. V prvních dvou čtvrtletích roku 2022 se HDP snížil, zatímco GDI zůstal mírně kladný. Průměr obou vzrostl v roce 2021 o 4–7 %, ale v první polovině roku 2022 se zpomalil jen těsně nad nulu.


Uplynulý týden byl plný ekonomických dat, ale nejočekávanější událostí pro trhy byl projev předsedy Fedu na výroční konferenci v Jackson Hole v pátek. Akciovým trhům se nelíbilo, co slyšely. Powellovy jestřábí poznámky, že Fed zůstává odhodlán bojovat proti inflaci a je pravděpodobné, že bude držet sazby vysoké po delší dobu, investorům nepřinesly úlevu a klid a akcie na základě těchto poznámek klesly. Výnos 2letých státních dluhopisů USA po projevu mírně vzrostl a pokračoval v nedávném trendu, protože trhy očekávají v příštích dvou letech silnější měnověpolitickou restrikci.

Výnosy dlouhodobějších dluhopisů zůstávají nižší než 2leté, protože trhy očekávají ekonomické zpomalení a budoucí snížení sazeb ze strany Fedu. Je pochopitelné, že se investoři obávají recese, když druhý odhad růstu HDP ve 2. čtvrtletí byl revidován jen mírně nahoru a stále je v regresi -0,6% ročně. Toto uvolnění bylo více očekávané než obvykle, protože zahrnovalo další měřítko národního výstupu – hrubý domácí důchod (GDI). GDI měří výstup na základě příjmů v ekonomice – součet mezd, zisků, úrokových plateb a investic. Zatímco HDP je definován jako hodnota konečných výrobků a služeb na straně výroby. Teoreticky by měly být podobné, ale obvykle existuje určitá odchylka kvůli tomu, že jsou měřeny z různých zdrojů dat.

Někteří ekonomové tvrdí, že GDI je lepším měřítkem – ale BEA ho vydává později, a tak se mu obvykle dostává méně pozornosti. První odhady GDI lépe zachytily pokles v recesi v letech 2007-09. Kompromis spočívá v tom, že průměr mezi těmito dvěma měřeními pravděpodobně nejlépe vystihuje dynamiku ekonomiky. V první polovině roku 2022 odhady HDP naznačovaly, že ekonomika se snížila, zatímco GDI ukázal, že ekonomika rostla v průměru o 1,6% až do Q2 (graf 1). Průměr těchto dvou ukazatelů ukazuje, že ekonomika se v první polovině roku zastavila, takže do jisté míry to vypadá jako situace potayto-potahto - ať tak či onak, americká ekonomika je v roce 2022 na dramaticky pomalejší růstové trajektorii tváří v tvář vysoké inflaci, rostoucím úrokovým sazbám a menším fiskálním stimulům.

Graf 3 ukazuje, že jádrový deflátor PCE, který je preferovaným měřítkem inflace Fedu, vykazuje známky poklesu. V meziročním srovnání inflace zpomalila z únorových 5,3 % na červencových 4,6 %. Podíváme-li se na anualizované tempo za poslední tři měsíce, inflace je na úrovni 4,3%, což je mnohem méně než na začátku roku.


Pokud jde o dynamiku ve druhé polovině roku, údaje o spotřebitelských výdajích za červenec ukázaly, že nominální výdaje nadále ztrácejí dynamiku. Kvůli slabším inflačním tlakům je však zpomalení reálných výdajů o něco menší, než jsme před několika týdny očekávali. Reálné spotřebitelské výdaje se ve třetím čtvrtletí pohybují kolem 1,5-2% anualizovaně, což je zhruba stejné tempo jako v první polovině roku. To naznačuje, že spotřebitelé se ukazují jako docela odolní vůči všem útokům proti své kupní síle.

Inflace, měřená jádrovým deflátorem PCE, se v červenci také mírně ochladila. Podíváme-li se na to z meziročního hlediska, jádrová inflace se ochladila na 4,6 % a za poslední tři měsíce se pohybovala anualizovaným tempem 4,3 % (graf 3). Neznamená to, že inflační tlaky byly překonány, ale je povzbudivé, že se pohybují správným směrem. Vzhledem k falešným signálům v loňském roce, kdy se inflační tlaky původně ochladily, aby se opět rychle zahřály, má předseda Powell pravdu, když poukazuje na to, že Fed potřebuje vidět přesvědčivější důkazy, než zmírní zvyšování sazeb.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top