investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Jaké jsou dnešní reportované výsledky RWE?

08.03.2016

Na vývoj a odhad do budoucího období hospodaření RWE se podívali naši analytici.

Dnešní reportované výsledky i výhled koncernu RWE ukazují na přetrvávající negativní vliv poklesu cen komodit, resp. především cen elektřiny. V návaznosti na vývoj firma hodlá více zintenzivnit dříve oznámený program úspor, resp. zvýšit efektivitu. Vlivem i realizovaných odpisů se koncern RWE za loňský rok dostal do ztráty 170 mil. EUR oproti zisku 1,7 mld. EUR v roce 2014. Po očištění zisk 1,13 mld. EUR. Potvrzen byl již v únoru oznámený návrh nevyplatit za loňský rok u kmenových akcií dividendu. Díky vyššímu objemu prodejů elektřiny a plynu, i přes pokles cen, příjmy loni prakticky stagnovaly na 48,6 mld. EUR (+0,3 %).

RWE pokračuje v přípravách změny struktury společnosti. Do zakládané NewCo vloží divizi obnovitelných zdrojů, přenosových sítí a maloobchodu. Následně ve 4Q 2016 plánuje uskutečnit primární emisi (IPO) NewCo, resp. získat prostředky z prodeje 10 % firmy. Zbylých 90 % NewCo zůstane ve vlastnictví RWE.

Pozitiva:

  • snížení čistého zadlužení téměř o pětinu z 31 mld. EUR na 25,1 mld. EUR (především díky realizovanému prodeji RWE Dea).

  • více než zdvojnásobení hospodaření divize obnovitelných zdrojů

  • implementace programu úspor loni přinesla oproti plánu do provozního výsledku o 100 mil. EUR více (1,6 mld. EUR)

  • restrukturalizace operací v UK

Negativa:

  • pro letošek očekávaný meziroční pokles hospodaření všech hlavních položek ve všech divizích: již dříve prezentovaný výhled očištěného zisku na 500 – 700 mil. EUR (EBITDA 5,2 - 5,5 mld. EUR oproti 7,02 mld. EUR v roce 2015)

  • návrh pro valnou hromadu (20.4.) suspendovat dividendu pro kmenové akcie (v roce 2015 dividenda 1 EUR/akcii)

O RWE

RWE je jedním z pěti hlavních evropských energetických a plynárenských koncernů. Společnost je aktivní ve všech fázích energetického hodnotového řetězce od výzkumu, těžby, přes výrobu, obchod až po distribuci ke konečnému odběrateli. Zaměstnává okolo 59 tisíc zaměstnanců, kteří mají na starosti obsluhu a dodávky více než 16 milionům koncových zákazníků v sektoru elektřiny a téměř 8 miliónům zákazníků s plynem. Na evropském trhu je z hlediska tržeb třetím největším výrobcem elektrické energie. V Německu, Nizozemí a ve Spojeném království, je největším dodavatelem obou komodit (el. energie a plyn). V České republice patří RWE vedoucí pozice v segmentu dodávek plynu.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top