investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jak koupit akcie ČEZ

04.12.2023

Téma energetiky se ve zvýšené míře nese celým Českem už od roku 2022. Není proto divu, že tato oblast začala lákat více investorů, kteří vždy vyhledávají nové cesty, jak zhodnotit své finance. Jedním takovým způsobem jsou samozřejmě akcie největšího výrobce elektřiny v tuzemsku, kterým je ČEZ a. s. Ten se dlouhodobě drží na předních příčkách oblíbenosti u českých investorů a současná energetická situace tento status ještě posílila. Ale jak se vlastně akcie této společnosti dají získat?

Historie investování do akcií ČEZ


První základy ČEZ a. s. byly položeny v květnu roku 2003, kdy se původní energetická společnost spojila s ostatními distribučními podniky. V současnosti je stát, jenž je zastupován Ministerstvem financí, majoritním spolumajitelem celé společnosti. Díky svému rozsahu produkuje ČEZ více než tři čtvrtiny celkově vyrobené elektřiny v Česku a zaměstnává přes 30 000 zaměstnanců.

Akcie ČEZ

Výhody investice do ČEZ


Existuje celá řada důvodů, proč si investoři volí právě akcie ČEZ. Díky své celkové velikosti má firma významnou pozici na trzích v Evropě. To znamená stabilitu tržeb a delší období ziskovosti, zajímavé zejména pro dlouhodobé investory. K tomu všemu ještě přispívá skutečnost, že je energetika méně náchylná k výkyvům trhu, v porovnání s jinými odvětvími průmyslu. Je důležité zmínit, že se ČEZ čím dál tím více angažuje i na poli obnovitelných zdrojů energie. Přímo se tak podílí na snižování emisí skleníkových plynů a udržitelnosti energetiky.

Investování do energetické infrastruktury


ČEZ je rovněž aktérem v investicích do energetické infrastruktury, což zahrnuje budování distribuční sítě, stavby nových elektráren a postupnou modernizaci stávajících výroben elektřiny. Takové projekty jsou často spojeny s dlouhodobými příjmy a solidní stabilitou. Výše zmíněné pak ještě podtrhuje přítomnost české vlády v podniku, která posiluje celkovou pozici ve veřejném sektoru.

Jaké jsou hlavní lákadla pro investory?


Velkým lákadlem pro malé i velké investory jsou akcie, které ČEZ umožňuje zakoupit. Zajímavé jsou zejména díky možnosti poskytované dividendy, tedy pravidelného vyplácení části zisku společnosti. Investoři tak nemusí s akciemi pouze obchodovat, ale je pro ně výhodné cenné papíry dlouhodobě držet.

Nevýhody dividendových akcií


Nevýhodou dividendové akcie je fakt, že částečně zpomaluje růst společnosti, která by mohla vyplácené zisky investovat do dalšího rozmachu firmy. Specificky u ČEZ vstupuje do vyplácení dividendy Ministerstvo financí, které prosazuje zvyšující se výplatu dividendy v zájmu státního rozpočtu.

Větrné elektrárny

Obchodování s akciemi


Samotný princip obchodování s akciemi je založený na nákupu a následném prodeji. Zadávat objednávky ovšem není možné před založením vlastního brokerského účtu. Broker je makléř nebo finanční společnost, která zmocněna k obchodu s akciemi. V současnosti existují tradiční fyzické pobočky, nebo je možné dálkově využívat online brokerské prostředí. Hlavním rozdílem je zejména konečná výše poplatků pro investory.

Samotný obchod s akciemi je spojen s poměrně silným psychickým tlakem a možností ztráty části vložených finančních vkladů. Akcie ČEZ patří do méně rizikové skupiny investic, proto mohou představovat zajímavou příležitost i pro více konzervativní investory a začátečníky. Možnou ochranou pro řadu z nich nicméně stále představuje dostatečně diverzifikované portfolio.

Investování do akcií s BHS

Akcie s BHS


Jednou ze společností, která pomáhá formou partnerství svým klientům nalézt informovanou cestu na akciový trh je BHS. S tímto partnerem mohou investoři nakupovat akcie světových firem, například podle indexu S&P 500, ale i tuzemských, jako je ČEZ. Společnost se na českém trhu pohybuje už od roku 1993 a je zakládajícím členem Burzy cenných papírů v Praze.

Každý investor může navázat partnerství s BHS. Stačí mu k tomu vyplnit online formulář na webu, kde zanechá své kontaktní údaje. Záhy se mu ozve specialista, který ho informuje o detailech spolupráce. Následně mu pomůže založit vlastní přístup na obchodní portál. Na něm si investor může komplexně spravovat své portfolio a rozvrhovat další strategii.

Po celou dobu jsou investorovi přístupné relevantní podklady a nejnovější informace ze světových trhů, které jsou nepřetržitě monitorovány. Součástí těchto informací jsou i analýzy expertů daného odvětví. Celý tento komplex služeb tak může představovat stabilní základnu pro pohyb ve světě financí a investic.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top