investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Investiční začátky - síla „stop lossů“

02.12.2015

Téma obchodních pokynů, které omezují ztrátu z investice - z otevřené pozice, tzv. „stop loss, zůstane vždy aktuální. Nejen investoři začínající na akciových trzích by s ním měli více a systematičtěji pracovat. Proto mu patří místo i v naší poznámce.

Téma obchodních pokynů, které omezují ztrátu z investice - z otevřené pozice, tzv. „stop loss, zůstane vždy aktuální. Nejen investoři začínající na akciových trzích by s ním měli více a systematičtěji pracovat. Proto mu patří místo i v naší poznámce.

V praxi lze rozlišit asi dvě situace, ve kterých pokyn stop loss hraje roli (zjednodušeně řečeno):

1. „vynucený“ stop loss

Na mysli je případ, kdy je stop loss více méně spojen s kontraktem, či technikou obchodování. Takové pokyny jsou naplňovány někdy již „bez účasti“ investora. Dochází k tomu za více než nepříznivého vývoje jeho investiční pozice, ale v souladu s předem definovanými a známými podmínkami, se kterými investor vědomě souhlasil.

Příkladem může být vynucené uzavření pozice v rámci obchodů na marži.

2. „plánovaný“ stop loss

To je situace, která je plně v rukou investora, a na tu bychom chtěli upozornit.

Je méně dramatická než ta předchozí. Investor sám (s rozmyslem) definuje podmínky stop lossu s ohledem na cíl svého investičního kroku. Jde především o vhodné nastavení cenové hladiny, kdy má být aktivován související příkaz k uzavření pozice.

Běžně bývá nepsaným pravidlem, že cenová úroveň stop lossu by měla být nastavena s takovým odstupem od nákupního kurzu, který je zhruba polovinou očekávaného zhodnocení. Je-li například cílem investora zhodnocení akcie o +10%, pak by odpovídající stop loss měl být podle tohoto pravidla nastaven o -5% níže  vzhledem k nákupní ceně akcií.

Pětiprocentní odstup stop lossu od nákupní ceny je současně takovým minimem, které by mělo vyloučit předčasnou aktivaci a prodej účinkem obvyklých fluktuací akciového kurzu.

Na druhé straně stop loss není samospasitelný. Jeho použití není automatickou garancí, že investor nemůže realizovat ztrátu větší než stop loss. Trh může být rychlejší a může kurzem utéci rychleji, než může být naplněn prodej spojený se stop lossem. Přesto již mnohokrát zachránil investory před větší ztrátou.

Variant, taktik a rad spojených se stop lossem je samozřejmě více. Nebylo cílem je zde všechny vyjmenovávat, ale přimluvit se za větší pozornost, která by jim měla být věnována. Často se na něj totiž zapomíná.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top