investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ investuje do roku 2030 v Ústeckém kraji 100 miliard Kč

16.05.2024
investiceČEZčesko

Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady

16.05.2024
obchodprodejtržbyusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Investice do NWR a poněkud absurdní IPO akcií Domus s aktivy RPG Byty

14.04.2014

Formulovat investiční doporučení k akciím společnosti NWR bude asi stále těžší. Na hromádku rizik u NWR přisypává plánovaná emise akcií firmy Domus domicilované v Nizozemí a zahrnující i podíl v RPG Byty (RPG).

Formulovat investiční doporučení k akciím společnosti NWR bude asi stále těžší. Na hromádku rizik u NWR přisypává plánovaná emise akcií firmy Domus domicilované v Nizozemí a zahrnující i podíl v RPG Byty (RPG). Nemění ale příliš ani ve výhledu financování NWR. V prvém případě jde o to, že rukopis, se kterým je emise akcií Domus psána velmi připomíná situaci IPO akcií NWR. V takovém případě se těžko hledají argumenty, které by zvýšily naděje na obrat v řešení situace NWR, protože postupy uvažování se, jak se zdá, nemění.

I v případě společnosti Domus předchází nabídce akcií (pokud na ni dojde) zadlužení společnosti a výplata dividend. Vedle principiální otázky po míře budoucího zhodnocení těchto akcií, je zde i horší rizikový profil, když spor o nabídku bytů jejich uživatelům je stále otevřen. Jestliže NWR dosáhla se státem podpisu memoranda o porozumění (podpis 6.1.2014), pak v případě RPG tomu tak není. Návrh memoranda ve znění připraveném RPG byl ze strany Sdružení nájemníků BYTYOKD odmítnut (25.3.2014).

V druhém případě zůstávají vyhlídky na změnu finančních poměrů NWR zatím beze změny. Lze totiž odhadovat, že pokud by  část výtěžku z emise akcií Domus měla doputovat do NWR, nebylo by to asi bez podmínek. Musela by asi existovat dohoda se státem o nějaké formě účasti v útlumu dolu Paskov a musely by existovat indicie, že ekonomické prostředí, zejména ceny uhlí, se zlepší. Obojí je otázkou. Duben by z tohoto pohledu mohl ale snad naznačit odpověď. Do 30.4. platí „Memorandum o porozumění“ se státem a zhruba v druhé polovině dubna by mělo být známo více o cenách na další čtvrtletí (loni byl Trading Update publikován 18.4.). (Text včetně tabulky vybraných dat o RPG Byty je na http://www.bhs.cz).

RPG Byty – vybraná data k 31.12.2013
Položka Finanční objem (mil EUR)
Hodnota aktiv (Gross Asset Value) 894
Příjem z nájmů 78
EBITDA 57
Provozní zisk 37

Zdroj: Reuters, zpráva společnosti

Pozn.: Prospekt emise by měl být zveřejněn v průběhu několika příštích týdnů.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top