investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Inflace dosáhla horní hranice tolerančního pásma

10.04.2019

V březnu zrychlil meziroční růst spotřebitelských cen na 3,0 procenta...

V březnu zrychlil meziroční růst spotřebitelských cen na 3,0 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v únoru. Míra inflace již dosáhla horní hranice tolerančního pásma. V následujících měsících nelze vyloučit, že se míra inflace dostane nad své toleranční pásmo, což by zřejmě vyvolalo odezvu České národní banky, jejímž hlavním posláním je udržovat cenovou stabilitu.

Růst spotřebitelských cen byl znatelný především v oddíle potravin a nealkoholických nápojů. Ceny brambor se meziročně zvýšily o 74,5 procenta. Tento stav lze označit jako bramborovou krizi, která byla vyvolána špatnou úrodou a drahým dovozem ze zahraničí. Pro lidi je však nejsložitější poradit si se zvyšováním cen v oddíle bydlení. Ceny nájemného meziročně vzrostly o 3,6 procenta a ceny elektřiny dokonce o 11,9 procenta. To zásadním způsobem navyšuje výdaje domácností, které tak přicházejí o podstatnou část ze svých narůstajících příjmů.

 

Inflační tlaky jsou způsobeny především zvyšováním mezd a důchodů. Nezanedbatelný vliv má i špatná úroda z loňského roku. Vliv dovozu na růst inflace naopak slábne. I přes současný růst je cenová hladina v České republice nižší než v západní Evropě. Vyšší míru inflace proto můžeme vnímat jako nástroj dohánění cenové hladiny ve vyspělých zemích. Z těchto důvodů je možné krátkodobě udržovat míru inflace lehce nad inflačním cílem. Neměli bychom však dopustit, aby se míra inflace pohybovala dlouhodobě mimo své toleranční pásmo, protože to by poškodilo drobné střadatele a zvýšilo nejistotu investorů.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Lidé si v letošním roce musí zvykat na rychlý růst spotřebitelských cen. Nejvíce přitom zdražují nezbytné položky spotřebního koše jako jsou potraviny, energie či nájmy. Lidé tak kvůli vyšším cenám přichází o podstatnou část ze svých rostoucích mezd a důchodů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top