investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Hodnota Airbnb by mohla být až 35 miliard dolarů

01.12.2020

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, plánuje v rámci primární...

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, plánuje v rámci primární nabídky prodat akcie až za 2,6 miliardy USD (57 miliard Kč), což by celou společnost ohodnotilo na 34,8 miliardy USD. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení firmy pro regulační úřady. Vstoupit na burzu chce 10. prosince a její burzovní debut je jednou z největších a nejočekávanějších primárních nabídek v USA v letošním roce.

Airbnb chce prodat 51,9 milionu akcií za cenu v rozmezí 44 až 50 dolarů za kus. Včetně opce by firma z prodeje mohla získat až 2,85 miliardy USD. Při ceně na horním konci rozpětí by celková hodnota firmy zahrnující i cenné papíry jako opce a akcie s omezenými právy činila 34,8 miliardy USD. To je téměř dvojnásobek hodnoty 18 miliard USD, na kterou byla firma oceněna v dubnu při získání financí od soukromých investorů. Tržní kapitalizace při ceně 50 USD za akcii by byla 30 miliard USD.


Airbnb plánuje kotaci na trhu Nasdaq pod symbolem ABNB. O vstupu firmy na burzu v letošním roce se mluvilo dlouho, zbrzdila ho však koronavirová krize, kvůli které se podnikání firmy prudce propadlo. Ve třetím čtvrtletí se však již firmě podařilo dostat do zisku, který činil 219 milionů USD. Za devět měsíců letošního roku však firma vykázala ztrátu 697 milionů USD, uvedla agentura DPA.


Airbnb je považována za jednu z největších soukromých firem v USA. Podnik sídlí v San Francisku a své služby začal oficiálně nabízet 11. srpna 2008 pod názvem AirBed & Breakfast (nafukovací matrace & snídaně), který pak zkrátila na Airbnb. Nyní firma nabízí ubytování ve 13.000 městech ve více než 180 zemích.


Zakladatelé společnosti Brian Chesky, Joe Gebbia a Nathan Blecharczyk plánují prodat při nabídce dohromady akcie za téměř 100 milionů USD. Mezi investory Airbnb patří mimo jiné herec Ashton Kutcher, investiční firmy General Atlantic, TPG, Hillhouse Capital či Vanquard Group a Fidelity Investments.


Zdroj: ČTK



"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Podrobné informace jim rádi poskytnou osobní obchodníci, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top