investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Google vyhrál spor nad Oraclem o software pro systém Android

06.04.2021

Americký nejvyšší soud dnes rozhodl ve prospěch společnosti Alphabet...

Americký nejvyšší soud dnes rozhodl ve prospěch společnosti Alphabet, kterou zažalovala firma Oracle kvůli části svého zdrojového kódu použité v operačním systému Android. Ten se používá ve většině smartphonů a jeho tvůrcem je právě Google, který spadá pod Alphabet. Oracle požadoval podle agentury Bloomberg odškodné devět miliard dolarů (přes 198 miliard Kč), nedostane ale nic. Google podle soudu neporušil autorské právo. Kauza se táhla deset let, rozhodnutí se podle agentur odrazí na pravidlech odvětví vývoje softwaru.

Operační systém Android, který byl uveden v roce 2007, sestává z milionů řádek zdrojového kódu. Google v něm ovšem využil i 11.330 řádek kódu a organizaci, které jsou součástí platformy Java, jejímž majitelem je Oracle. Programovací jazyk Java spojuje programy s operačními systémy a Oracle tvrdí, že Google porušil autorské právo na tento software.


Většina poroty (šest ku dvěma hlasům) nejvyššího soudu se přiklonila k názoru, že Google má na bezplatné využití malé části programovacího jazyka Java právo díky ustanovení amerického autorského práva. Jde o část zvanou "fair use". Díky podobným výjimkám mohou například umělci ve svém díle použít malé výňatky z práce někoho jiného.


Případ pozorně sledovaly především firmy v americkém Silicon Valley. Mnoho oblíbených prvků v dnešních chytrých telefonech totiž funguje díky tomu, že aplikace "komunikují" mezi sebou nebo se softwarem telefonu. Vývojáři se obávali, že vítězství Oraclu by mohlo vést k dalším patentovým sporům o využívání softwaru. Také by podle nich mohlo zbrzdit inovace; zajištění toho, aby spolu jednotlivé softwarové prvky komunikovaly, by podle nich v případě vítězství Oraclu bylo náročnější i dražší.


Zdroj: ČTK



"Velké technologické společnosti byly nejsilnějšími globálními hráči už před koronavirovou krizí. Pandemie jejich dominanci ještě posílila, protože urychlila přechod z reálného do virtuálního světa."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top