investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Gazprom loni vydělal 45 milionů eur na těžbě v Severním moři

15.12.2023

Vyplývá to z účetních záznamů, na které se odvolává BBC...

Ruský plynárenský gigant Gazprom loni vydělal 45 milionů eur (více než miliardu Kč) díky těžbě na plynovém poli Sillimanite, které se nachází v britských a nizozemských vodách Severního moře. Vyplývá to z účetních záznamů, na které se odvolává BBC. Šéf britských opozičních Liberálních demokratů Ed Davey označil za naprosto nepřijatelné, že plyn z britského území podporuje nezákonné vojenské tažení ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajině. Britská vláda uvedla, že zesílí ekonomický tlak na Rusko.

Gazprom těží plyn na poli Sillimanite od roku 2020. Pole provozuje v rámci společného podniku s německou firmou Wintershall, vytěžený plyn se dostává na pevninu v Nizozemsku. Podle BBC nic nenaznačuje, že je tento způsob podnikání nezákonný, ačkoli Británie, Evropská unie a Spojené státy už zavedly řadu hospodářských sankcí, které mají omezit schopnost Ruska financovat válku na Ukrajině.

Nezisková organizace Global Witness označila těžbu Gazpromu v Severním moři za "obžalobu přístupu Británie k ruské ropě a plynu". Podle organizace je absurdní, že Gazprom smí těžbou v Severním moři finančně podporovat Putinův režim, ačkoli britská vláda ruskou invazi na Ukrajinu odsuzuje.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top