investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Evropské akcie jsou blízko maxima, řetězec About You debutoval silným růstem

17.06.2021

Akcie na evropských trzích se dnes drží v blízkosti rekordů, kam vystoupily v předchozích dnech...

Akcie na evropských trzích se dnes drží v blízkosti rekordů, kam vystoupily v předchozích dnech. Zájem je hlavně o finanční a průmyslové tituly. Na burze ve Frankfurtu nad Mohanem se začalo obchodovat s akciemi on-line prodejce oděvů About You, které si hned po zahájení připisovaly více než 11 procent.

Panevropský index STOXX Europe 600 dopoledne vystoupil těsně nad 460 bodů, a dostal se tak na dohled maxima. Později se vrátil asi na 459 bodů, což byl proti úterý nárůst asi o 0,2 procenta. Index, který sleduje vývoj na burzách v 17 zemích Evropy, včetně například Británie a Polska, má za sebou nejdelší růstové období od září 2017, upozornila agentura Reuters. Jeho hodnota se zvyšuje už pět týdnů v řadě.


Obchodníci jsou ale před zasedáním měnového výboru americké centrální banky (Fed) opatrní. Čekají, zda se Fed zmíní o riziku inflace a zda nastíní, kdy začne svou štědrou podpůrnou politiku omezovat.


K růstu cen akcií přispívá postup v očkování, který by měl podle názoru části investorů vést k obnově stabilního růstu evropské ekonomiky. Růst inflace ale vede k obavám, že měnové autority ve více zemích budou nuceny relativně brzy začít zvyšovat úrokové sazby.


Akcie About You debutovaly růstem o 11,3 procenta na 25,60 eura. Tržní hodnota podniku se tím dostala zhruba na čtyři miliardy eur (téměř 102 miliard Kč). About You působí na 23 evropských trzích včetně České republiky a ve spotřebitelském segmentu konkuruje firmě Zalando. Její obchodní platforma B2B má konkurenci ve firmách Shopify, SAP nebo Salesforce.


Několik představitelů Evropské centrální banky (ECB) v minulých týdnech dalo najevo, že podpůrná opatření budou ještě nějakou dobu platit. Od Fedu se dnes večer očekává, že alespoň nastíní, kdy začne svá stimulační opatření odbourávat a jaký zvolí způsob návratu k normálu. ECB i Fed své ekonomiky podporují stamiliardami eur, respektive dolarů, a ve snaze mírnit dopady pandemie na hospodářství masivním tištěním peněz citelně zvýšily svou účetní rozvahu.


Zdroj: ČTK




"Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top