investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Evropská nezaměstnanost neoslabuje očekávání podpory evropské ekonomiky ze strany ECB

04.06.2014

Dubnová nezaměstnanost v zemích eurozóny po čtyřech měsících stagnace klesla o jednu desetinu procenta na 11,7%. Naposledy oslabila v prosinci ....

Dubnová nezaměstnanost v zemích eurozóny po čtyřech měsících stagnace klesla o jednu desetinu procenta na 11,7%. Naposledy oslabila v prosinci loňského roku z 11,9% na 11,8%.

Dnešní údaj (3.6.) sice předběhl očekávání trhu (11,8%), ale patrně nepřinesl impulz, který by oslabil očekávání, že Evropská centrální banka zasáhne ve prospěch evropské ekonomiky. Pokles nezaměstnanosti je velmi pomalý a ostatní makroekonomické faktory v tomto a předchozích týdnech ukazují spíše na křehkost evropského oživení.

V porovnání se zeměmi platícími eurem je nezaměstnanost celé Evropy o něco nižší na 10,4% (v dubnu rovněž klesla o 0,1%).

K nárůstu nezaměstnanosti došlo v důsledku finanční a ekonomické krize. Předkrizové hodnoty se pohybovaly mezi 8 a 9%, po krátkém poklesu na 7,5% v roce 2008 nezaměstnanost prudce vzrostla až k 12% v roce 2013.

Kromě přirozeného (cyklického) nárůstu nezaměstnanosti se má za to, že Evropa čelí větším strukturálním příčinám, kterými jsou např. nepružný pracovním trh, poměrně silná podpora v nezaměstnanosti, nízká geografická mobilita pracovní síly a silná regulace, která odrazuje firmy od náboru pracovníků.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top